Høyre bekymret for norsk oljeøkonomi

Høyre bekymret for norsk oljeøkonomi
Høyre bekymret for norsk oljeøkonomi

Norge har gjort seg sårbart, sa Høyre-leder Erna Solberg lørdag. Hun mener vi har gjort oss så avhengige av oljevirksomheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partilederen ble hilst med trampeklapp da hun innledet på årsmøtet i Bergen Høyre lørdag. Hun tok til orde for sterkere satsing på en rekke områder for å øke vekstkraften i Norge.

Hun beskyldte Arbeiderpartiet for å ha en «tilbakelent» holdning til de utfordringene Norge står overfor utenom oljevirksomheten.

– Hver gang vi snakker om det, lener Arbeiderpartiet seg tilbake og sier: Se hvor fint det går. Når vi peker på at Norge er det dyreste landet i Europa å produsere i ved siden av Sveits eller at vi er det landet som har mest utfordringer på forskning og utvikling, sier de at vi «snakker Norge ned», sa Solberg.

– Vi må få flere levedyktige bedrifter i andre distrikter som kan leve også etter oljevirksomheten. Det er en utfordring for oss at så mye ligger i skyggen og går ned, sa Høyre-lederen.

Les også: Stoltenberg skjerper tonen mot Høyre

– Mye av det vil stå i bedriftene og brukes til å videreutvikle dem. Noe av det kommer til å bidra til at du får mer forskning og utvikling, og noe vil bli investert i nye bedrifter og arbeidsplasser. Vi er opptatt av at disse pengene vil bli brukt på positive tiltak som kommer til å bidra til at arbeidsplassene i Norge blir bedre ivaretatt, sier Høyre-lederen.

Skjønner sammenhengen

Lørdag deltok hun på årsmøtet i sitt lokale partilag i Bergen etter en travel uke der hun blant annet la fram forslaget til sterk reduksjon i formuesskatten.

Da hun innledet på møtet, kom Erna Solberg inn på mottakelsen som forslaget har fått. Hun sa at de mest tabloide osloavisene bare har vært opptatt av at det vil gi skattelettelser til de rike. Region- og lokalavisene har derimot pekt på betydningen dette har for arbeidsplassene.

– Jeg tror mange rundt om i landet som sitter nærmere verdiskapningen, skjønner hva dette dreier seg om, sier Høyre-lederen.

Satse på private

Erna Solberg framholdt at det er forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet på en rekke viktige områder som vil stå sentralt i valgkampen.

Hun kritiserte regjeringen for lavt tempo i utbygging av veier og kollektivtransport og lovet at hvis Høyre kommer i regjering, vil partiet blant annet satse på mer samarbeid med private. Også i helsevesenet ser Høyre for seg større privat deltakelse, ikke minst i rusomsorgen.

Les også: Eriksen Søreide på topp i Oslo Høyre

Erna Solberg sa at skole, utdanning og forskning fortsatt vil være høyt prioritert for Høyre.

– Det er langt igjen før vi mener skolen og utdanningsresultatene er der de skal være, sa hun.

(©NTB)

Personvernpolicy