Lot sauer sulte i hjel - får fortsette driften

NY SJANSE: Mattilsynet har gjentatte ganger avdekket kritikkverdige forhold på en gård i Rogaland. Likevel får bonden fortsette driften. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
NY SJANSE: Mattilsynet har gjentatte ganger avdekket kritikkverdige forhold på en gård i Rogaland. Likevel får bonden fortsette driften. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Mattilsynet avlivet tre avmagrede sauer på gård med gjentatte brudd på dyrevelferden. Likevel får bonden beholde resten av flokken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag gikk Mattilsynet gikk inn på gården i Rogaland, etter å ha mottatt en bekymringsmelding.

– Dyrene bar preg av mangelfull fôring og stell over lang tid, og tre av sauene var så avmagret at de ble avlivet under inspeksjonen, sier distriktssjef i Mattilsynet i Dalene, Ådne Iversen, til VG.

Sist uke sultet nærmere 500 griser i hjel på en gård i Vestfold, og Mattilsynet ble ikke varslet før det var for sent. Ved denne gården har derimot Mattilsynet blitt varslet om kritikkverdige forhold en rekke ganger.

- Vi har vært inne på tilsyn flere ganger tidligere, og nå sist i november, med oppfølging i januar, forteller Iversen videre.

Fulgte ikke ordre

Ifølge tilsynsrapporten fra november så var inntrykket at storfeet ikke fikk tilstrekkelig stell i forhold til fôring og renhold.

Kyrene hadde størknet avføring opp over lårene og på buken. Dette skyldes at dyrene ligger i sin egen avføring, og at de ikke får tilstrekkelig med strø.

Hundeholdet var heller ikke i orden. Bonden hadde to voksne hunder og en valp, og alle tre var for tynne.

Påleggene skulle være gjennomført innen 4. januar, men Mattilsynet var på kontroll 2. januar var svært få av dem oppfyllt.

Les også: Grisebonde erkjenner straffeskyld

Får nok en sjanse

Mattilsynet hadde kun telefonisk kontakt med bonden frem til bekymringsmeldingen kom forrige fredag.

Når Mattilsynet møtte opp på lørdag fant de en død sau i fjøset, i tillegg til tre som var så avmagrede at de måtte avlives.

I tillegg så gikk det fem sauer ute, uten tilgang på ly, på tross av at det nærmet seg midten av februar.

Les også: Mor og sønn dømt for dyremishandling

Likevel får bonden fortsatt lov til å drive videre. Mattilsynet mener nå at forholdene nå skal være bedre etter det siste besøket.

– Vi føler at han nå har tatt rev i seilene og vi tror at dyreholdet er på rett vei, avslutter Iversen.

Personvernpolicy