20.000 rydder opp etter meteoritt i Russland

NEDSLAG: Meteoritten landet i en innsjø rett utenfor byen Tsjebarkul med 46.000 innbyggere. Mange priser seg lykkelige for at den 10 tonn tunge steinen fra verdensrommet ikke traff noen mennesker. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
NEDSLAG: Meteoritten landet i en innsjø rett utenfor byen Tsjebarkul med 46.000 innbyggere. Mange priser seg lykkelige for at den 10 tonn tunge steinen fra verdensrommet ikke traff noen mennesker. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

1.200 personer er meldt skadd etter at Russland ble rammet av en meteoritt. Nå er 20.000 personer sendt til området ved Uralfjellene for å drive hjelpearbeid og rydde opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin har ifølge BBC beordret den store opprydningsaksjonen som foregår i storbyen Tsjeljabinsk og regionen rundt.

En ildkulde ble fredag morgen observert på himmelen over byen. Det viste seg å være en meteoritt på 10 tonn som landet i en innsjø 1 kilometer utenfor byen Tsjebarkul. Byen har 46.000 innbyggere.

Putin sier han takker Gud for at ingen mennesker ble truffet av deler fra den store steinen fra verdensrommet. De mange skadde ble stort sett rammet av glassplinter som ble blåst ut på grunn av trykkbølgen som oppsto da meteoren kom inn i atmosfæren. Ifølge russiske eksperter eksploderte den 30-50 kilometer over bakken.

Energien den utløste, tilsvarer en liten atombombe, ifølge BBC News.

Bakgrunn: Meteorregn skapte panikk i Russland

Skremte barn

Klokka var 9.20 da meteoritten traff Jorda. Mange barn ble livredde da det plutselig kom et voldsomt brak og vinduer gikk i tusen knas. De fleste fikk lettere skader, men 50 personer er innlagt på sykehus. Blant dem er 13 barn.

Meteorfallet gjorde også store materielle ødeleggelser. 2.962 bygninger ble skadd i Tsjeljabinsk og omegn, deriblant 34 bygninger som tilhører helsevesenet, elleve offentlige kontorer og 361 skoler og barnehager, opplyser det russiske katastrofedepartementet ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Skadene er beregnet å koste 75 millioner kroner, opplyser katastrofeminister Vladimir Putjkov, som fremholder at myndighetene har situasjonen under full kontroll.

Lørdag var allerede 2.000 kvadratmeter knuste vindusglass byttet ut.

Se også : Her treffer meteoren

Leter etter biter

Foreløpig er det ikke funnet en eneste bit av meteoritten, men lørdag ble et dykkerteam sendt til innsjøen utenfor Tsjebarkul for å lete etter den.

– Analyser viser at dette er det mest energirike meteorfallet på Jorden siden den berømte Tunguska-hendelsen 30. juni 1908, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en epost.

– Dette er de største skadene som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid, skriver han videre.

Ødegaard viser til nettstedet spaceweather.com, som skriver at «asteroidens masse er estimert å være 7.000 tonn og energien svarende til 300 kilotonn TNT, eller omtrent 20 Hiroshima-bomber». Beregningene skal være gjort av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Hendelsen hadde ikke noen sammenheng med asteroiden 2012 DA14 som passerte forbi Jorda i går kveld.

Reaksjon: - Det kunne skjedd hvor som helst

Personvernpolicy