Datatilsynet føler seg krenket av Støre

FÅR KRITIKK: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. (Foto: NTB scanpix)
FÅR KRITIKK: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. (Foto: NTB scanpix)

Datatilsynet og Personvernnemnda mener Helse- og omsorgsdepartementet, med Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen, krenker deres uavhengighet ved å oppheve et vedtak om Kreftregisteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av desember i fjor sendte Helse- og omsorgsdepartement ut på høring en endring i kreftregisterforskriften som omgjør et vedtak tatt av Datatilsynet og Personvernnemnda.

Der foreslår departementet at det holder med reservasjonsrett og at Kreftregisteret ikke må innhente samtykke ved registrering av personvernopplysninger etter mammografi og kreftundersøkelser av livmorhalsen hos kvinner, skriver Aftenposten.

Eva Jarbekk i Personvernnemnda sier til avisen at hun ikke kjenner til at noe lignende har skjedd før og understreker at hun ikke opplevde noe press fra departementet i forkant av vedtaket.

Les også: Kvinnen taper økonomisk når mannen får kreft

Tilbakevirkende

Kreftregisteret og Datatilsynet har siden 2009 vært uenige i håndteringen av personopplysninger. Datatilsynet påpekte da at over én million norske kvinner ikke hadde blitt spurt om samtykke av Kreftregisteret. Tilsynet ville at informasjonen skulle slettes, anonymiseres eller at kvinnene skulle samtykke i lagringen, men registeret klaget på vedtaket.

Bare to dager før departementets høringsnotat, fikk Datatilsynet medhold fra Personvernnemnda – alle kvinner måtte gi et eksplisitt ja. Hovedgrunnen til at instansene reagerer, er at den nye forskriften vil få tilbakevirkende kraft.

– Datatilsynet og Personvernnemnda er uavhengige organer, og den uavhengigheten er det viktig å respektere. Det å endre noe tilbake i tid vitner om at man ikke aksepterer det to uavhengige organer har gjort, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til Aftenposten.

Les også: Bedre utsikter for lungepasienter

– En annen rolle

Statssekretær Robin Kåss (Ap), som svarer på kritikken på vegne av helse- og omsorgsminister Støre og departementet, mener kreftsaken er det viktigste.

– Jeg har respekt for Datatilsynet og Personvernnemnda, men vi har en annen rolle. For oss er det avgjørende å sikre en god og trygg kreftbehandling. Grunnen til at forskriften har en tilbakevirkende kraft, er at det er en rekke prøver som allerede er tatt og informasjon som det er viktig å ta vare på, sier han til avisen.

Personvernpolicy