Forbrukerrådet mener matkjeder og Mattilsyn må følge bedre opp

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum møtte fredag Mattilsynet, representanter for næringslivs- og dagligvarebransjen og Forbrukerrådet i forbindelse med avsløringen om hestekjøtt i ferdigprodukter. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum møtte fredag Mattilsynet, representanter for næringslivs- og dagligvarebransjen og Forbrukerrådet i forbindelse med avsløringen om hestekjøtt i ferdigprodukter. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

En alvorlig matskandale, mener forbrukerdirektør Randi Flesland om hestekjøttlasagne. Hun ber butikkjedene og Mattilsynet om å skjerpe rutinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kom bekreftelsen om at det er funnet hestekjøtt i frossenlasagne også her i landet. NorgesGruppen, Coop og Rema fikk fredag analysesvarene de fryktet. Alle de aktuelle produktene er trukket tilbake.

– Analysene viser at det er mer enn 60 prosent hest. Dermed er det definitivt mest hest i produktet som egentlig skulle inneholdt storfe, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen til NTB.

Skandalen har rammet en rekke europeiske land. EU håper flere tusen tester skal gi svar på hvor omfattende kjøttskandalen er. Mattilsynet følger anbefalingen om å DNA-teste storfeprodukter og tester også for dyremedisin.

Les også: Matprofessor: Hestekjøtt er bedre enn storfe

– For dårlige rutiner

– Vi må jo vite hva vi spiser. Det som er bekymringsfullt er at dette faktisk har pågått i et halvt år uten at noen har oppdaget det, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Hun frykter at folk mister tillit til at maten er trygg. Om kjøttet er trygt eller ikke, er det uansett er uakseptabelt at maten er feilmerket, understreker hun.

Flesland mener matvarekjedene og Mattilsynet må ta sin del av ansvaret for det som har skjedd.

– Det er helt klart at det er svikt i kontrollrutiner, eller så er rutinene ganske enkelt for dårlige. Man må gå gjennom regelverket og sette i gang tiltak både fra produsenter og leverandører. Kanskje også Mattilsynet skal gå inn å ta stikkprøver her for å være helt sikre. Vi må vite at vi har trygg mat og at informasjonen er korrekt, sier Flesland.

Les også: NorgesGruppen bekrefter funn av hestekjøtt

– Svindel og juks

Mattilsynet, Forbrukerrådet og representanter for matbransjen var fredag ettermiddag innkalt til et hastemøte hos helseministeren og mat- og landbruksministeren. De to ville gjerne vite om hvilke tiltak som er iverksatt for å beskytte norske forbrukere.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det er åpenbart at det har vært hull i sikkerheten når det nå er funnet hestekjøtt i lasagne solgt i norske butikker.

– Det er tydelig at noe ikke har fungert som det skal der ute, sier helseministeren.

Støre og mat- og landbruksminister Trygve Slagsvold har imidlertid tillit til hvordan Mattilsynet har fulgt opp saken. De understreker at grunnprinsippet er at produsentlandet har ansvar for kontroll i sitt land.

Les også: Europeisk hestekjøttskandale vokser i omfang

DNA-tester likevel

Mattilsynet avviste torsdag at det var aktuelt med DNA-testing av produktene, men ombestemte seg fredag. Bakgrunnen var et møte i EU-kommisjonen som anbefalte landene å starte testing.

I tillegg til DNA-tester skal også hestekjøtt testes for medisinrester, bakterier og annen forurensing.

– Denne saken viser at det er mulig å svindle, men samtidig viser det at systemet fungerer og næringer reagerer. Vi vil nå teste for å se hvor utbredt jukset er. Når testingen er gjennomført kan vi se om det er behov for oppfølgende tiltak, sier administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet.

Fransk selskap mistenkes

Samtidig ruller etterforskningen av kjøttskandalen videre. Franske myndigheter har gjort det klart at de mistenker selskapet Spanghero for å ha solgt hestekjøtt merket som storfekjøtt med vitende og vilje.

Selskapet skal ha tjent over 6 millioner kroner på svindelen i løpet av et halvt år.

Spanghero-toppsjefen Barthelemy Aguerre mener imidlertid han kan bevise at selskapet er uskyldig.

– Jeg vet ikke hvem som står bak dette, men jeg kan si dere at det ikke er oss. Jeg er overrasket, sier Aguerre til radiokanalen Europe 1.

Fredag ble det kjent at påtalemyndigheten i Nederland etterforsker en kjøttforedlingsfabrikk som skal ha merket hestekjøtt som storfekjøtt. I Danmark granskes et slakteri.

– Matvaretilsynet har fått mistanke fordi vi solgte en blanding av heste- og storfekjøtt til to pizzeriaer. Men i begge tilfellene gjorde vi oppmerksom på at det var blandet inn hestekjøtt, sier eieren til ekstrabladet.dk.

Personvernpolicy