Også norske produkter var feilmerket

Det er funnet hestekjøtt i frossenlasagne i flere europeiske land, også i Norge. Foto: Ina Fassbender (Reuters)
Det er funnet hestekjøtt i frossenlasagne i flere europeiske land, også i Norge. Foto: Ina Fassbender (Reuters)

Den europeiske kjøttskandalen har også rammet Norge etter at det er påvist hestekjøtt i frossenlasagne. Mattilsynet følger nå EUs anbefaling om å DNA-teste storfeprodukter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse produktene er det funnet hestekjøtt i:
  • Coop Lasagne 400 gram og 1 kilogram.
  • Rema 1000 – Lasagne Bolognese 1 kg
  • First Price lasagne – NorgesGruppen

Land etter land i Europa blir en del av skandalen om feilmerking av kjøttprodukter. NorgesGruppen bekreftet fredag at det er funnet hestekjøtt i First Price-lasagne, og også Coop og Rema fikk fredag bekreftet funn av hestekjøtt i frossenlasagne.

– Analysene viser at det er mer enn 60 prosent hest. Dermed er det definitivt mest hest i produktet som egentlig skulle inneholdt storfe, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen til NTB.

NorgesGruppen trakk over 8.000 pakker frossenlasagne fra butikkene da det i sist uke ble kjent at den kunne inneholde hestekjøtt.

Les også: Hestekjøtt også i lasagne fra Coop og Rema

DNA-testing

EU anbefaler medlemslandene å gjennomføre omfattende testing av storfeprodukter i løpet av den neste måneden for å avklare om de inneholder hestekjøtt og veterinærmedisin.

– Mattilsynet følger EUs anbefaling og kommer til å starte DNA-testing av produkter som selges som storfekjøtt, for å undersøke om det er hestekjøtt i dem, sier seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet etter å ha deltatt på et møte i regi EU-kommisjonen fredag.

Testingen skal starte så snart som mulig.

Tillitsbrudd

Mattilsynet kaller hestekjøttsaken et grovt tillitsbrudd overfor forbrukere i Norge og i mange europeiske land. Forbrukerne skal kunne stole på at informasjonen på pakken er riktig, og innholdet i maten skal være trygt, understreker tilsynet.

– Testingen vil vise hvor utbredt juks med feilmerket kjøtt er, og om hestekjøtt er trygt å spise. Når resultatet er klart, kan vi se om det er behov for å innføre nye tiltak, sier seksjonssjef Randi Edvardsen.

Les også: Mattilsynet starter DNA-testing

Etterforskning

Mens europeiske ledere prøver å skaffe seg oversikt over saken, ruller etterforskningen videre.

Franske myndigheter mistenker selskapet Spanghero for å ha solgt hestekjøtt merket som storfekjøtt med vitende og vilje. Kjøttet er videresolgt og brukt i ferdigretter som lasagne.

Selskapet anklages for å ha tjent over fire millioner kroner på svindelen i løpet av et halvt år.

– Uskyldig

Spanghero-toppsjefen Barthelemy Aguerre mener imidlertid han kan bevise at selskapet er uskyldig.

– Jeg vet ikke hvem som står bak dette, men jeg kan si dere at det ikke er oss. Jeg er overrasket, sier Aguerre til radiokanalen Europe 1.

– Jeg mener vi vil kunne bevise at vi og våre medarbeidere er uskyldige. Jeg mener regjeringen har vært for rask, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: NorgesGruppen bekrefter funn av hestekjøtt

Tillit

EUs helsekommissær Tonio Borg sier han er glad for at den franske etterforskningen har gitt resultater og ført til en suspendering. Han mener dette viser at EUs regler for sporing av mat virker.

– Forbrukere skal være trygge på at alt blir gjort på EU-nivå for å gjenreise tilliten til produktene på markedet så snart som mulig, sier han.

Personvernpolicy