Politiet avventer telefonspor i jakten på Bhatti

FORSVUNNET: Arfan Bhatti et etterlyst over hele verden gjennom Interpol. Nå avslører norsk politi at de har ytret et ønske overfor pakistansk politi om å gjennomføre et posisjonssøk på den savnede mannens telefon. Arkivfoto: NTB scanpix
FORSVUNNET: Arfan Bhatti et etterlyst over hele verden gjennom Interpol. Nå avslører norsk politi at de har ytret et ønske overfor pakistansk politi om å gjennomføre et posisjonssøk på den savnede mannens telefon. Arkivfoto: NTB scanpix

Norsk politi venter på svar om pakistansk politi vil gjennomføre posisjonssøk av Arfan Bhattis mobiltelefon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober 2012 reiste Arfan Bhatti (35) fra Oslo til Pakistan. Siste livstegn familien fikk fra Bhatti var 8. januar. Han skal ha pleid å ringe ofte når han oppholder seg i Pakistan, men ikke denne gang.

Etter to uker uten livstegn fra 35-åringen tok familien kontakt med Utenriksdepartementet for å melde ham savnet.

35-åringens advokat, John Christian Elden, sier det er unormalt at hans klient ikke gir lyd fra seg på så lang tid. Til Nettavisen har han sagt at noen tar telefonen til Bhatti når både han og familien forsøker å ringe han.

Les også: Bhattis familie har meldt ham savnet til politiet

Venter på pakistansk politi

Til ABC Nyheter sier leder for savnetgruppa i Oslo politidistrikt, Anders Oksvold, at norsk politi har ytret en forespørsel overfor pakistansk myndigheter om å gjennomføre et posisjonssøk på Bhattis telefon.

– Men vi har ikke fått tilbakemeldinger fra pakistanske myndigheter om de følger vårt ønske om å spore telefonen som kan si noe om hvor Bhatti har oppholdt seg. I forrige uke var det nye møter mellom norske og pakistanske myndigheter, men vi avventer fortsatt svar på hva de foretar seg i saken, sier Oksvold.

– Norske myndigheter bruker alle sine kontakter i Pakistan i forsøket på å finne Bhatti, sier han.

Personer nær Bhatti har tidligere uttalt at de frykter at han kan være pågrepet av den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI. Personer som står nær 35-åringen frykter noe alvorlig kan ha tilstøtt ham.

Politiet ønsker ikke å spekulere i hva som kan ha skjedd med den savnede 35-åringen.

– I den siste samtalen der Bhatti ga livstegn fra seg ga han ikke uttrykk av at han var i fare. Ut fra samtalen er det ingenting som tilsier at det skal ha tilstøtt han noe kriminelt, sier Oksvold videre.

Les også: Bhatti etterlyses over hele verden

Kidnappinger og droneangrep

De siste bildene av Bhatti ble offentliggjort i november i fjor. Da befant han seg i et fjellområde, trolig i Pakistan, der han poserer med krigere, automatvåpen og barn.

Tidligere forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Laila Bokhari, sier til ABC nyheter at området der Bhatti tidligere har befunnet seg er kjent for at folk kan forsvinne.

– Området er svært uoversiktlig og er kjent for å være et lovløst sted. Pakistanske myndigheter har ikke kontroll i området og er et hovedsete for Taliban og Al-Qaida, sier hun.

Bokhari kjenner stedet godt etter å ha forsket på terrorisme og terrorhandlinger i Pakistan og Afghanistan.

– Det har tidligere vært kidnappinger og skjer stadig droneangrep i området hvor fremtredene medlemmer fra Taliban er kjent for å skjule seg, sier hun.

Les også: Hussain krever at Norge legger press på Pakistan for å finne Bhatti

– Vil alltid ta tid

Ubaydullah Hussain, leder av den norske islamistgruppen Profetens Ummah, er bekymret over at et av gruppens mest markante medlemmer fortsatt er forsvunnet i utlandet. Han har tidligere forlangt at norske myndigheter gjør det de kan for å presse pakistanske myndigheter til å prioritere saken.

Oksvold forsikrer om at saken har høy prioritet, men at det er naturlig at det vil ta tid å få ut informasjon om savnede i utlandet.

– Det er alltid vanskelig å jobbe med savnede-saker i utlandet. Saken går gjennom flere ledd og jeg kan forsikre om at vi vil fortsette arbeid opp mot pakistanske myndigheter, sier han.

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, sier de er i jevnlig kontakt med pakistanske myndigheter og blir fortløpende oppdatert om det skulle skje noe i saken.

– Vi har et godt samarbeid med pakistanske myndigheter for å finne en 35 år gammel norsk statsborger som er meldt savnet i landet, sier han.

Personvernpolicy