Ny tjeneste:

Nå kan du sammenligne tannlegepriser

SJEKK PRISEN FØR DU BESTILLER TIME: Det er store prisforskjeller og tusener å spare. Nå blir det lettere å sjekke og sammenlikne prisene til tannlegen. Foto: Colourbox.com/Skjermdump hvakostertannlegen.no
SJEKK PRISEN FØR DU BESTILLER TIME: Det er store prisforskjeller og tusener å spare. Nå blir det lettere å sjekke og sammenlikne prisene til tannlegen. Foto: Colourbox.com/Skjermdump hvakostertannlegen.no

Merk deg denne tjenesten: Hvakostertannlegen.no. Den kan hjelpe deg til å spare tusener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Forbrukerådet som har utviklet den nye tjenesten hvakostertannlegen.no, i samarbeid med Den norske tannlegeforening, Norsk Tannpleierforening og Helsedirektoratet.

Tjenesten lar deg sjekke tannlegeprisene før du setter deg i tannlegestolen. Vi vet at det kan være store prisforskjeller på tannlegetjenester, men dette har ikke vært enkelt å finne ut av for tannlegekundene.

Tannhelsetjenester er også noe som må betales av den enkelte, og som kan komme opp i store summer. Barn under 18 år har gratis tannhelsetjenester gjennom det offentlige. Det kan også søkes om støtte til tannhelsetjenester, men dette gjelder særlige forhold.

Les også: Regjeringen vurderer pristak for tannbehandling

Du kan velge postnummer og sted, samt finne ut priser for de mest vanlige behandlingene - som rotfyllinger, fyllinger, kontroller, etc.Du kan velge postnummer og sted, samt finne ut priser for de mest vanlige behandlingene - som rotfyllinger, fyllinger, kontroller, etc.

Dette får du svar på

Portalen gir en oversikt over pris, både for den som skal søke etter en ordinær tannlege og de som trenger spesialisttjeneste. I tilegg inneholder portalen informasjon om de vanligste behandlingene og rettigheter.

Da DinSide testet ut portalen og søkte på tannleger i Oslo, fant vi til sammen 164 tannleger. Prisen for undersøkelse med to røntgenbilder, varierer ifølge portalen fra 280 kroner til 1.300 kroner, i Oslo. Sistnevnte er prisen hos en spesialist.

Dyreste tannlege tar 995 kroner. Dette er en prisforskjell på 1.020 kroner i verste fall, eller 715 kroner i beste fall. Prisen for en middels stor fylling varierer fra 700 til 1.600 kroner i Oslo.

Prisforskjell: 900 kroner!

Det er med andre ord mye å spare på å sjekke prisen før du bestiller timen. Mye av hensikten med portalen er nemlig dette: å bidra til større gjennomsiktighet i markedet, og dermed til skjerpet konkurranse i markedet.

– Dette setter oss i stand til å bruke forbrukermakt i praksis. Det krever nemlig at vi har god oversikt over markedet. De færreste av oss har tid til å løpe fra tannlege til tannlege for å se på prislisten på venteværelset. Nå får vi vite det vi trenger med noen kjappe klikk på mobilen, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland i en pressemelding.

Portalen gir også en oversikt over om tannlegen tar i mot nye kunder, tilbyr parkering, har kveldsåpent og om det er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne.

Les også: Thomas Løkkeberg sparte tusener på tannlegeregningen

Da journalisten sjekket prisene på sitt hjemsted, som er et større tettsted utenfor Oslo, fant vi at den private tannklinikken var billigere enn den kommunale. Hvem skulle trodd det?

Aili Løchen prøver ut hvakostertannlegen.no sammen med Jonas Gahr Støre, Inga Marte Thorkilden og Randi Flesland. (Foto: Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet)Aili Løchen prøver ut hvakostertannlegen.no sammen med Jonas Gahr Støre, Inga Marte Thorkilden og Randi Flesland. (Foto: Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet)

Enklere å sammenlikne priser

Initiativet kom fra Regjeringen ved Helse- og omsorgsministeren. Utviklingen er finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet, og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har hatt ansvaret for prisopplysningsforskriften som pålegger tannbehandlere å levere inn data til nettsiden.

– I dag er det vanskelig å få oversikt over priser på tannhelsetjenester. Den nye tannhelseportalen vil gjøre det enklere for folk å finne ut hva det koster å gå til tannlegen, og enklere å sammenlikne priser, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen i en pressemelding.

Satser på flere prisportaler

Portalen er ledd i regjeringens politikk med å videreutvikle nøytrale informasjonskanaler for pris og kvalitet, gjennom flere prisportaler.

Fra tidligere finnes en oversikt over kraftpriser i regi av Konkurransetilsynet , en portal for telepriser som drives av Post- og teletilsynet samt finansportalen som Forbrukerrådet har ansvaret for, som gir en markedsoversikt for sparing, lån og skadeforsikring.

Personvernpolicy