NorgesGruppen bekrefter funn av hestekjøtt

Illustrasjonsbilde av en ferdiglasagne i Tyskland. Fredag bekreftet NorgesGruppen at det er funnet hestekjøtt i ferdiglasagnen fra First Price. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Illustrasjonsbilde av en ferdiglasagne i Tyskland. Fredag bekreftet NorgesGruppen at det er funnet hestekjøtt i ferdiglasagnen fra First Price. Foto: Reuters/NTB Scanpix

NorgesGruppen bekrefter at det er funnet hestekjøtt i First Price lasagne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svar på prøvene kom fredag, opplyser NorgesGruppen i en pressemelding.

NorgesGruppen er eier av butikkene Kiwi, Spar, Meny og Joker. Konsernet opplyser til NTB at kjøttet i produktet inneholder mer enn 60 prosent hest.

– Det er definitivt mest hestekjøtt i lasagnen. Vi vet ikke hvor langt tilbake det strekker seg, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen Kine Søyland til NTB.

– Dette øker sannsynligheten for at det er hestekjøtt også i andres produkter, sier Søyland.

Ikke tilgjengelig i butikken

NorgesGruppen trakk tilbake lasagneproduktet fra butikkhyllene i slutten av forrige uke, etter det kom mistanke om bruk av hestekjøtt.

Produktet er derfor ikke lenger tilgjengelig i butikk. Forbrukere som har First Price lasagne i fryseren, oppfordres til å levere produktet tilbake til butikk, heter det i meldingen.

Regjeringen har kalt inn et hastemøte om hestekjøttsaken fredag ettermiddag.

Matbransjen, Mattilsynet, Forbrukerrådet, helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) deltar på møtet.

Kan inneholde hestemedisin

Ved siden av at forbrukerne har blitt villedet fordi produktene har vært merket med storfekjøtt, ikke hestekjøtt, har en av grunnene til bekymring vært at hestekjøttet kan inneholde spor av en smertestillende medisin som brukes til hester.

Britiske myndigheter bekreftet torsdag ettermiddag at det er funnet hestemedisin i hestekjøtt som er sendt til Frankrike for matproduksjon og som har havnet i blant annet lasagner i flere europeiske land.

Britiske helsemyndigheter understreket at restene av slik medisin skal utgjøre en svært liten helserisiko for mennesker.

- Med de nivåene av stoffet som man har funnet, så må en person spise 500 til 600 burgere om dagen som er laget av 100 prosent hestekjøtt, for å komme i nærheten av å få i seg en daglig menneskedose, skrev helsedirektør Sally Davies i en melding fra det britiske helsedepartementet.

Les mer: – Har funnet hestemedisin i hestekjøttet

- Hest er best

Ser man bort ifra disse bekymringene har kjøttsvindelen i Europa er blitt en storm i et vannglass, mener ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

– Folk burde nesten juble over å kunne få hestekjøtt i stedet for storfe i lasagne, ettersom hest har 2-3 ganger høyere jernhold enn storfe og betydelig høyere innhold av sink og B12. Dessuten er hest generelt veldig magert kjøtt. Jeg har spist deilig, mør hestebiff kjøpt i butikk selv, det er ikke noe problem, sier han til NTB.

Les mer: – Hestekjøtt er bedre enn storfe

Personvernpolicy