Stoltenberg bor helt gratis i praktbolig

Siden Jens Stoltenberg ikke leier ut sin private bolig i Oslo kan han bo gratis i den nyoppussede Statsministerboligen bak Slottet. Foto: NTB scanpix
Siden Jens Stoltenberg ikke leier ut sin private bolig i Oslo kan han bo gratis i den nyoppussede Statsministerboligen bak Slottet. Foto: NTB scanpix

Jens Stoltenberg bor gratis i statsministerboligen, og slipper også å betale fordelsskatt. Grunn: Han betaler for sin egen private bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Forsvarssjefen må betale husleie for sin embetsbolig på Akershus festning, slipper statsminister Jens Stoltenberg unna enhver kostnad med å bo i et tre-fire etasjers bygg bak Slottet.

Statsministeren slipper også å betale eventuell fordelsskatt av å kunne benytte seg av 670 kvadratmeters boareal med nyoppusset luksus.

Årsaken er at Stoltenberg og hans ektefelle også eier egen bolig på Nordberg i Oslo som de ikke skal ha noen utleieinntekter fra.

Ingen ekstra byrder

«På grunn av de særskilte tjenstlige og sikkerhetsmessige hensyn som ligger til grunn for at statsministeren må bo i statsministerboligen er det lovfestet en egen unntaksbestemmelse for at statsministeren ikke skal påføres noen økonomiske byrder ved å bruke statsministerboligen i stedet for sin ordinære bolig», heter det i en epost fra Statsministerens kontor om betaling av husleie for embetsboligen.

I går kunne ABC Nyheter fortelle at general Harald Sunde til vanlig betaler 3.326 kroner i husleie.

Forsvarssjefen eier også en egen bolig på Ringsaker mens han oppholder seg i Oslo. Men han ville i går ikke opplyse om denne leies ut mens han oppfyller sitt embete og har plikt til å bo på Akershus festning.

Les også: Forsvarssjefens husleie for luksusbolig redusert til kr 998,-

Det er en egen paragraf i Skatteloven (§5-15 bokstav n) som regulerer statsministerens bruk av den offisielle boligen.

Her slår en fast at statsministeren skal få bruke boligen gratis og skattefritt så lenge han samtidig betaler for egen bolig og heller ikke har utleieinntekter av denne.

Hvis statsminister Stoltenberg ikke hadde oppfyllt vilkårene, så hadde Skattedirektoratet fastsatt verdien av den private bruken av boligen i Inkognitogata.

350 millioner til oppussing

Boarealet skal være på 670 kvadratmeter, hvorav 260 er i første etasje, 220 i andre og 190 i tredje.

Siden 2008 har Inkognitogaten 18 vært statsministerens offisielle residens.

Boligen ligger ved siden av regjeringens representasjonsbolig som inkluderer Parkveien 45, Riddervolds gate 2, samt hagen i Parkveien 45-47.

Statsbygg startet opp rehabiliterings- og tilbyggingsarbeidene i 1996. Det skal ha kostet 350 millioner kroner å pusse opp de tre bygningene som sto ferdige i 2008.

Personvernpolicy