- Økt risiko for hjertefeil etter assistert befruktning

RISIKO: En metode for kunstig befruktning knyttes til tre ganger større risiko for den medfødte hjertefeilen Fallots tetrade. Foto: Colourbox.com
RISIKO: En metode for kunstig befruktning knyttes til tre ganger større risiko for den medfødte hjertefeilen Fallots tetrade. Foto: Colourbox.com

Ny undersøkelse viser at barn som er født etter assistert befruktning har økt risiko for en medfødt hjertefeil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om medfødte hjertefeil

Medfødte misdannelser i hjertet eller de store blodårene som omgir hjertet, er ikke uvanlig. Mange av disse vil være så små at de aldri vil gi noen plager. For at en slik misdannelse skal kunne kalles en medfødt hjertefeil, må den være av en slik art eller størrelse at den påvirker livskvalitet eller levealder.

Medfødte hjertefeil dannes når hjertet formes, altså i første del av svangerskapet. Det er likevel ikke uvanlig at feilen først oppdages noen år ut i barnets liv.

Fallots tetrade rammer vel 1 av 10 av de barn som har medfødt hjertefeil. Tilstanden er en kombinasjon av fire forskjellige hjertefeil som til sammen fører til at mye av blodet hindres i å nå lungene. Barnet får da en blå misfarging i huden, og blir svak og sykelig.

Nye kirurgiske teknikker gjør det mulig å reparere disse feilene tidlig, slik at de fleste barn med denne lidelsen kan leve normale eller nesten normale liv.

Kilde: NHI.no

Det er kjent at det er en noe større risiko for misdannelser hos barn som er unnfanget ved assistert befruktning.

Mens risikoen for misdannelser etter naturlig unnfangelse er rundt fem prosent, er tilsvarende for barn født etter prøverørsbefruktning seks til sju prosent.

Nå har franske forskere undersøkt om det er økt risiko for fire medfødte hjertefeil hos barn som er unnfanget ved assistert befruktning. Studien er publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Tidligere forskning har undersøkt risikoen for medfødte hjertefeil generelt i denne gruppen, men det finnes lite informasjon om risiko knyttet til de ulike typene hjertefeil, skriver forskerne.

Undersøkelsen viser at flere av disse barna har hjertefeilen Fallots tetrade sammenlignet med barna i kontrollgruppen, melder Forskning.no.

Les også: - Folsyre kan gi lavere risiko for autisme

Opptil tre ganger større risiko

Risikoen for Fallots tetrade er 2,4 ganger høyere etter assistert befruktning. Det er da justert for mors alder, profesjon, geografisk opprinnelse, fars alder og fødselsår.

Høyest risiko for Fallots tetrade var knyttet til befruktningsteknikken kalt intracytoplasmatisk sperminjeksjon (ICSI), hvor en sædcelle blir injisert i en eggcelle. Dette ga tre ganger høyere risiko for Fallots tetrade hos barna.

Det var ingen sammenheng mellom assistert befruktning og de øvrige tre medfødte hjertefeilene forskerne undersøkte: hypoplastisk venstre hjerte syndrom, transposisjon av de store blodkar og stenose av aorta.

Les også: - Færre små babyer etter røykeloven

Kan skyldes infertiliteten

Hvorfor barn som er unnfanget ved hjelp av assistert befruktning har økt risiko for denne hjertefeilen, kan ikke forskerne forklare ut ifra denne studien.

Studien konkluderer med at teknikker for assistert befruktning, spesielt ICSI, har sammenheng med en høyere risiko for medfødt Fallots tetrade.

Tidligere norsk forskning har vist at det kan være årsakene til at foreldrene ikke kan unnfange på vanlig vis, ikke behandlingen som hjelper dem med unnfangelsen, som kan være årsaken til økt risiko for medfødte misdannelser hos disse barna.

Les også: Fire ganger så mange over 50 som føder i Norge

Personvernpolicy