– Kunne skjedd hvor som helst

Meteoreksplosjonen over Russland fredag morgen var sjeldent kraftig, men meteorittnedslag er i seg selv et dagligdags fenomen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En meteor styrtet over Russland i et blendende lysglimt fredag. Sjokkbølgen smadret vinduer og etterlot over 400 mennesker med lettere skader. Tre skal være alvorlig skadd. Byen Tsjeljabinsk og et halvt dusin andre byer i regionen i Uralområdet ble rammet.


– Det som har skjedd i Russland er at en stein – kanskje på størrelse med en komfyr - har kommet inn i jordens atmosfære 20 ganger så fort som en geværkule. Det man kan se på videoen – varme- og lysutviklingen – skjer i omkring ti kilometers høyde. Trykkbølgen fra eksplosjonen har tatt ut en del vindusruter, sier meteorittforsker og geolog Hans Amundsen til ABC Nyheter.

Les også: Meteorregn skapte panikk i Russland

– Som bilbombe

Det har ikke kommet rapporter om at mennesker har blitt direkte skadet av fallende meteorittstein.

– Skadene vi ser regner jeg med er folk som er rammet av glassplinter eller har skadet seg når de har fått panikk, sier Amundsen.

Klokken 04.20 (norsk tid) ble objektet observert over Tsjeljabinsk. Det fløy i høy hastighet og etterlot en hale på luften (se video øverst i saken). I løpet av to minutter kom det to kraftige smell.

– Det er sjelden man får trykkbølger som medfører skader, men at meteoritter kommer inn i jordens atmosfære skjer daglig. Den vi har sett i Russland i dag må være større enn vanlig, siden den har laget såpass mye bråk, sier Amundsen.

– Det blir som å sette av en kraftig bilbombe i ti kilometers høyde. Det ser og høres veldig spektakulært ut.

Les også: 100 år siden kjempesmellen

Traff Oslo i fjor

– Dette kunne skjedd hvor som helst, og det skjedde i Oslo i mars i fjor da det ble funnet en bit av en meteoritt som gikk gjennom et tak i en kolonihage. Flere fragmenter ble funnet andre steder i byen. Men det var ingen som så nedslaget, det var antakelig overskyet da det skjedde, og steinen var neppe like stor som den i Russland.

Se også: Fikk meteoritt i hyttetaket

– På slutten av 50-tallet kjenner man til at en person i USA ble truffet i hoften av en meteorittstein på størrelse med en potet mens hun lå og sov. Hun overlevde.

– Meteorittsteinen som falt ned i Moss i 2002 tok greinene på et plommetre.

– Meteoritter treffer rundt omkring på jorda hele tiden, men det er nok likevel mye mer å bekymre seg over å passere Majorstuekrysset i rushtiden som fotgjenger.

Asteroide

Det er uklart om meteoren over Russland kan knyttes til asteoriden 2012 DA 14 som passerer omkring 27.000 kilometer over jorden senere fredag. Den er 45 meter i diameter og passerer 8000 kilometer nærmere enn satellitter i geostasjonær bane.

Les også: Asteroide passerer på nært hold

Meteorittene er stein som stammer fra asteroidebeltet, men havner på vandring. Noen av dem fanges etterhvert av jordens gravitasjon.

– Hvert 50. millioner år i snitt kommer det noe skikkelig stort, som asteoriden som utryddet dinosaurene. Det passerer også en liten asteroide i 2027 man følger godt med på. Den er på størrelse med Ullevål Stadion og kommer ganske nær, men vil passere jorda, sier Amundsen.

Personvernpolicy