Politiet la automatvåpen i ulåst bil

Natt til onsdag ble Stortinget omringet av væpnet politi etter at en mann kom med trusler. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Natt til onsdag ble Stortinget omringet av væpnet politi etter at en mann kom med trusler. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Politiet la igjen et automatvåpen med magasin og patroner i en ulåst bil mens den storstilte politiaksjonen pågikk ved Stortinget onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilen gikk på tomgang like ved Stortinget, men sto utenfor sperringene, melder NRK. Først etter 20 minutter ble våpenet hentet av en av politifolkene på stedet.

Hendelsen fant sted onsdag morgen mens trusselsituasjonen fortsatt var uavklart. Gjerningsmannen var ennå ikke pågrepet.

Professor Tor-Geir Myhrer ved Politihøgskolen sier en slik hendelse bryter med instruksen. Han synes episoden høres uheldig ut, men tror det må skyldes en forglemmelse.

Les også: Evakuerte gråt og måtte hysje på barna

– Når et skytevåpen, som i dette tilfellet er tatt fram fra det vi gjerne kaller fremskutt lagring hvor det er låst fast i bilen, så anses tjenestepersonen som disponerer våpenet som bevæpnet. Da skal personen bære med seg våpenet på en slik måte at han har kontroll over det, sier han.

Visepolitimester Hans Halvorsen sier at ledelsen vil få avklart hva som skjedde.

– Det er åpenbart at vi skal ha kontroll på våre våpen, så de ikke kan komme på avveie, sier Halvorsen.

Spesialenheten for politisaker vil undersøke om det er grunnlag for å etterforske saken.

Les også: Politiet: - Han sa han skulle sprenge Stortinget

Personvernpolicy