Strålende vinterferieuke i sør

Vinterferien byr på solskinn og minusgrader mange steder, og det er dermed flotte muligheter for å komme seg ut på både bortover- og nedoverski. Foto: Marianne Løvland (NTB scanpix)
Vinterferien byr på solskinn og minusgrader mange steder, og det er dermed flotte muligheter for å komme seg ut på både bortover- og nedoverski. Foto: Marianne Løvland (NTB scanpix)

Neste uke har nesten hele landet vinterferie, og Sør- og Østlandet kan glede seg til minusgrader og sol. Men på kysten og i nord må man belage seg på regntunge feriedager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen starter vinterferien i store deler av landet. Fylkene Akershus, Oslo, Vest-Agder, Vestfold, Østfold, Aust-Agder, Hedmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Telemark og Nordland har alle vinterferie i uke åtte.

Helgen blir stort sett mild over hele landet mens neste uke byr på større forskjeller.

Sjekk været der du er

– Sør for Stad og Dovre vil det bli mye bra vær til uka. I nord vil det bli en fin helg, men været blir mer variabelt fra mandag, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen til NTB.

På Vestlandet blir det mildt, og det vil periodevis regne i helgen. I nord, spesielt i Trøndelag og Nordland, kan man vente nokså store mengder nedbør. Den vil komme i form av regn på kysten og som snø i høyereliggende strøk.

Les også: Mot fin vinterferieuke for vestlendinger

Fine bakkeforhold

For alpin-, snowboard- og telemarksinteresserte er det utmerkede forhold i bakkene i ferien. Røldal skisenter i Hordaland er kjent for å være snøsikkert, og bakkene har for tiden suverent mest snø i landet (270 cm). Forholdene er også fine ellers i landet, og snødybden er ikke noe problem verken i Trysilfjellet (92 cm), Geilo (70 cm), Hemsedal (105 cm), Voss (200 cm) eller Sauda (125 cm).

– Forholdene er bra i hele landet, også på Vestlandet. Alt ligger til rette for en vidunderlig vinterferie, sier Andreas Rødven, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening. Norske alpinanlegg har to dårligere sesonger bak seg, men bransjen ser optimistisk på denne vinteren.

Les også: Familiens skiferie kan bli rådyr

– Forsesongen og julen var bedre enn toppsesongen 2008-09. Januar ser dårligere ut, men det er på grunn av veldig lave temperaturer, samtidig som vi hadde en dag med gratis kjøring i 100 anlegg. Nå har januarkulda sluppet taket. Hvis det blir brukbart vær og gode føreforhold også i mars og april, blir dette en veldig god sesong, sier Rødven.

Kaldere og oppholdsvær

Etter en forholdsvis mild helg over hele landet, forventes det at gradene kryper nedover – også på kysten.

– Temperaturen går ned over hele landet etter helgen. Vi venter oppholdsvær og perioder med sol på Østlandet. Været kan bli fint også i nord, men ikke like stabilt som i sør, sier Ingrid Bentsen. I Sør-Norge vil temperaturen ligge rundt fem til ti minusgrader, og på Vestlandet blir temperaturen rundt null. Nordover blir det kaldest, som i Troms og Finnmark hvor det forventes ned mot 15 minusgrader.

Les også: Du kan tjene gode penger på hytta

Personvernpolicy