- Hestemedisin funnet i hestekjøtt brukt i mat

Mennesker må spise svært store mengder av kjøttet for at det skal være helseskadelig, understreker britiske helsemyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produkter som kan inneholde hestekjøtt har den siste tiden blitt trukket tilbake fra markedet i en rekke europeiske land.

Ved siden av at produktene har vært merket med storfekjøtt, ikke hestekjøtt, har en av grunnene til bekymring vært at det kan inneholde spor av en smertestillende medisin som brukes til hester.

Hestekjøttet har blitt testet for om det inneholder fenylbutazon, som kan være skadelig for mennesker.

Liten risiko

Britiske myndigheter bekrefter torsdag ettermiddag at det er funnet hestemedisin i hestekjøtt som er sendt til Frankrike for matproduksjon, melder nyhetsbyrået AFP.

Restene av slik medisin skal utgjøre en svært liten helserisiko for mennesker, har den britiske helsedirektøren Sally Davies tidligere uttalt ifølge The Guardian.

I en melding fra britiske helsemyndigheter torsdag gjentar hun dette budskapet:

- Med de nivåene av stoffet som man har funnet, så må en person spise 500 til 600 burgere om dagen som er laget av 100 prosent hestekjøtt, for å komme i nærheten av å få i seg en daglig menneskedose, skriver Davies i meldingen fra det britiske helsedepartementet.

Hun legger til at stoffet også passerer gjennom kroppen relativt raskt.

7.000 i Norge

Minst 7.000 lasagne som kan ha inneholdt hestekjøtt har blitt solgt i norske butikker, opplyser NorgesGruppen.

Mattilsynet fikk onsdag bekreftet at lasagne som kan inneholde hestekjøtt er blitt sendt til Norge. Produktene skal allerede være trukket tilbake fra butikkene, men Mattilsynet advarte likevel forbrukere mot å spise frossenlasagne fra Findus og First Price, fordi varer kjøpt etter 1. august i fjor kan inneholde hestekjøtt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden