Forsvarssjefens husleie for luksusbolig redusert til kr 998,-

Den nyrestaurerte embetsboligen ligger idyllisk til på Akershus festning. Støyende arbeider i nabobygget har gitt Forsvarssjefen en mikroskopisk husleie på 998 kroner i måneden for tre etasjer og 580 kvadratmeter. Foto: Forsvarets mediesenter
Den nyrestaurerte embetsboligen ligger idyllisk til på Akershus festning. Støyende arbeider i nabobygget har gitt Forsvarssjefen en mikroskopisk husleie på 998 kroner i måneden for tre etasjer og 580 kvadratmeter. Foto: Forsvarets mediesenter

General Harald Sunde ble irritert over støyproblemene i embetsboligen på Akershus festning og krevde redusert husleie. Nå betaler han bare 998 kroner i måneden for boligen på tre etasjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før jul hadde Forsvarssjef Harald Sunde sett seg lei av støyen fra et stadig pågående byggearbeid i bygget ved siden av embetsboligen på Akershus festning.

I januar ble det bestemt at han bare skal betale 30 prosent av husleia på grunn av bråket.

Det er åpenbart at Forsvarssjefen har blitt påført ulemper ved pigging og annet, sier Forsvarsbyggs eiendomsdirektør Haakon Øberg til ABC Nyheter.

Øberg opplyser også at den innvendige rehabiliteringen av nabobygningen har pågått siden juni 2012 og vil først være avsluttet i september i år.

I prosessen har det vært nødvendig å pigge og skjære i fjellgrunnen for å grave ut grøfter til nye ventilasjonskanaler, og ekstremt hardt fjell skal ha krevd mange ekstra hull for dynamitt fra august til november i fjor.

Mengden langvarig støy vil nå avta etter hvert som bygget ferdigstilles. Øberg sier det aller meste av arbeidene har funnet sted i normal arbeidstid og mellom 07.00 og 16.00.

Det kostet 22 millioner kroner å rehabilitere embetsboligen, bygning 59, på Akershus festning. Foto: Tine Poppe/ ForsvarsbyggDet kostet 22 millioner kroner å rehabilitere embetsboligen, bygning 59, på Akershus festning. Foto: Tine Poppe/ Forsvarsbygg

– Det har ikke vært arbeidet i helgene, på kvelden eller natta, men jeg kan ikke garantere at det ikke har forekommet noe sekundærstøy med kjøring av maskiner utenfor kjernetiden, sier eiendomsdirektøren som også minner om at Forsvarssjefens kone bor i embetsboligen.

580 kvadratmeter

På et møte med departementsråden og Forsvarsbygg 19. desember tok generalen opp det han mente var «totalt uakseptable boforhold i sin embetsbolig på festningen».

Bare to dager etter, 21. desember, leverer Forsvarsbygg en oversikt til Forsvarsdepartementet.

Det skal ikke være foretatt noen støymålinger som bekrefter Forsvarssjefens oppfatning av problemets størrelse.

Les også: Frykter sensur av norske generaler

Og allerede en måned etter fikk general Sunde, som har en årslønn på 1,5 millioner kroner, redusert husleia si til 998 kroner.

Hans embetsbolig har et bruttoareal på 580 kvadratmeter fordelt over tre nyoppussede etasjer, hvorav Sunde disponerer de to øverste etasjene privat.

Det kostet 22 millioner kroner å restaurere den mer enn 200 år gamle bygningen som sto klar som embetsbolig våren 2011.

Bor «gratis» i 2013

Forsvarssjefens talsmann, major Vegard Finberg, opplyser overfor ABC Nyheter at generalens opprinnelige husleie var på 3326 kroner per måned.

Major Finberg opplyser også at general Sunde ikke ønsker å kommentere husleiereduksjonen, og heller ikke om han i tillegg må finansiere noen privat bolig.

Forsvarsbygg betalte 2,2 millioner for ekstraordinært interiør til boligen. Foto: FBForsvarsbygg betalte 2,2 millioner for ekstraordinært interiør til boligen. Foto: FB

Reduksjonen i husleie får tilbakevirkende kraft og forsvarssjefen vil dermed få refundert drøyt 18.500 kroner for perioden juni 2012 til januar 2013.

I praksis vil beslutningen om husleiereduksjon, som ble fattet i Forsvarsdepartementet 24. januar, innebære at general Sunde vil få «betalt» mer enn 10.000 kroner for å bli boende i sin luksusbolig de neste åtte månedene - frem til byggearbeidene avsluttes i september.

Eventuelt kan Forsvarssjefen bruke tusenlappene som skal refunderes til å dekke husleie i årets siste tre måneder, og slik kan han og familien bo nesten gratis i 2013.

Les også: Forsvarssjefen vil varsle publikum bedre i fremtiden

Luksuriøst interiør

I oversikten som Forsvarsbygg overleverte 21. desember, nevnes ikke tilleggsarbeider i embetsboligen, bygning 59 på Akershus festning, som også pågikk parallelt i 2012.

Etter at bygningen sto ferdig som embetsbolig og representasjonsarealer (1. etasje) for Forsvarets øverste ledelse i 2011, dukket det opp nye behov, og i fjor sommer og høst ble det bygget lysthus, carport og bod for 1,8 millioner kroner.

I praksis kan Forsvarssjef Sunde og familie bo tilnærmet gratis ut dette året. foto: FBI praksis kan Forsvarssjef Sunde og familie bo tilnærmet gratis ut dette året. foto: FB

Etter at den nye embetsboligen sto ferdig i 2011 kunne VG også avsløre at det offentlige også hadde finansiert hele 2,2 millioner av interiøret i den historiske eneboligen. Dette hadde blitt godkjent av Forsvarsdepartementet og departementsråd Erik Lund-Isaksen.

Forsvarssjefen skal også selv ha engasjert seg i innkjøpene som blant annet omfatter antikke møbler til 600.000 kroner, lysekroner i krystall til 24.000 per stykk, eksklusive tepper, gardiner og et fullt servise til 25 personer.

Bygningen ble i 2011 nominert til Forsvarsbyggs arkitekturpris.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden