Ekspolitimannens profil forvirrer amerikanerne

DRAPSMANN: Christopher Dorner utløste en omfattende politijakt da han startet et voldelig hevntokt mot politiet i forrige uke. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
DRAPSMANN: Christopher Dorner utløste en omfattende politijakt da han startet et voldelig hevntokt mot politiet i forrige uke. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Venner beskriver ham som morsom og omgjengelig. I et internettmanifest gir han uttrykk for gjennomgående liberale holdninger. Men Christopher Dorner hatet politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 33 år gamle ekspolitimannen erklærte krig mot politiet i internettmanifestet som han la ut på sin Facebook-side foran den spektakulære ukeslange politijakten som kulminerte i voldsom brann tirsdag.

Brannen brøt ut da politiet forsøkte å ta seg inn i ei fjellhytte som Dorner hadde forskanset seg i etter å ha blitt oppdaget av en patrulje i nærheten av feriestedet Big Bear i San Bernardino-fjellene i California tidligere på dagen.

Et lik ble senere funnet inne i hytta, og politiet bekreftet at dette etter alt å dømme var liket etter Dorner.

Liberale synspunkter

Ekspolitimannen er mistenkt for å ha drept fire personer og såret flere andre i forbindelse med sin vendetta. I manifestet som ble lagt ut på hans Facebook-side i forrige uke, begrunner han volden med at han ble urettmessig oppsagt fra politiet i Los Angeles i 2008.

I manifestet beskylder Dorner politiet for å ha løyet om ham og dratt navnet hans ned i søla. Han gjør det samtidig klart at han vil søke hevn gjennom det han kaller «ukonvensjonell og asymmetrisk krigføring» mot både politifolk og deres familier.

Men manifestet har også vakt oppsikt med lange passasjer hvor Dorner gir uttrykk for liberale politiske holdninger.

I manifestet hyller han politikere og kjendiser som han liker, deriblant Hillary Clinton. «Du vil bli en av de største, akkurat som din ektemann Bill», skriver Dorner, som samtidig understreker at han liker New Jerseys guvernør Chris Christie.

Ekspolitimannen tar samtidig sterkt til orde for strengere våpenkontroll og skriver at det var altfor lett for ham selv å skaffe våpen – helt lovlig.

Les også: Dorner død etter dramatisk politijakt

Godt likt

Venner og naboer sier de reagerte med vantro i forrige uke da de fikk høre at Dorner var etterlyst.

– Chris var en veldig omgjengelig fyr, han hadde veldig god humor, var morsom å være sammen med, intelligent, en god samtalepartner, en slik type som alle vil være rundt og tilbringe tid med, sier James Usera, en venn og tidligere klassekamerat av ekspolitimannen.

– Slik jeg opplevde ham, var han en ganske flott person som jeg hadde stor respekt for, sier Usera til nyhetskanalen CNN.

Men Dorner kunne også være sta og hevngjerrig, tilføyer han.

– Når han bestemte seg for noe, rett eller galt, så var det umulig å overbevise ham on noe annet.

Les også: Nå er Dorner USAs mest ettersøkte mann

Tilhengerskare

Dorners manifestet har nå skaffet ekspolitimannen en voksende tilhengerskare på nettet, og mens politijakten pågikk i området rundt Big Bear denne uka, stilte flere personer seg opp i veikanten med skilt hvor det sto «Ikke skyt Dorner».

Eksperter betegner støtten til den drapsmistenkte mannen som pussig.

– Men støtten på Facebook og andre steder først og fremst dreid seg om manifestet og det faktum at han har tatt til motmæle mot diskriminering, rasisme, brutalitet, korrupsjon i politiet og urettferdige oppsigelser, sier Karen North, ekspert i sosiale medier ved University of Southern California.

Ifølge henne er det likevel ikke sannsynlig at Dorner blir noe ikon.

– Han drepte uskyldige folk og spredte frykt i hele lokalsamfunn. Det er ingenting sympatisk ved det, fastslår hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden