Bistand og business:

Vil spre gründerhus fra Oslo til Afrika

VIL SATSE PÅ AFRIKA: Med Homans våpenskjold over hodet vil Odd Moe supplere norsk utviklingspolitikk ved å opprette Gründernes Hus i afrikanske byer. Foto: Thomas Verme (ABC Nyheter)
VIL SATSE PÅ AFRIKA: Med Homans våpenskjold over hodet vil Odd Moe supplere norsk utviklingspolitikk ved å opprette Gründernes Hus i afrikanske byer. Foto: Thomas Verme (ABC Nyheter)

30. august 2012 åpnet Gründernes Hus i Oslo med brask og bram. Et halvt år senere vil grunnleggerne spre ideen til Burundi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30. august 2012: Med nærings- og handelsminister Trond Giske og Norwegian-sjef Bjørn Kjos som entusiastisk heiagjeng, åpnet Odd Moe en utklekkingsanstalt for gründere i Oslo.

Det skjedde i den gamle, ærverdige boligen til Homan-familien som ga navn til bydelen Homansbyen. Men næringslivssatserne tenker langt utenfor Homansbyen og Oslo.

De vil bedre norsk bistand til Afrika ved å tjene penger på å få afrikanske gründere til å blomstre.

De gode hjelperne på huset

– Huset er første stopp for nye entreprenører. Det skal være en stimulerende arbeidsplass med støtte fra eksperter og mentorer i samme hus – i tillegg til et internasjonalt nettverk, forteller sjef og hovedinvestor Odd Moe om Gründernes Hus i Oslo.

Det internasjonale preget understrekes av at barnebarnet til Sierra Leones første president, økonomen Francis Stevens George, er i staben.

– Det unike her er at de gode hjelpere er fysisk til stede. Du får synergien, samtalen ved kaffemaskinen. Vi er åpne for alle bransjer men konsentererer oss spesielt om grønn energi, forteller Moe.

– Huset skal være utsolgt innen ti uker, sa han begeistret til InnoDesign ved åpningen.

Seks måneder senere oppsummerer Moe at antall medlemmer er økt fra fem i september 2012 til 34 nå. Huset tåler opptil 150. Det tror Moe vil være oppnådd før sommeren. Han har planene klare for to Gründernes Hus til i Norge, og oppstart i Afrika.

Les også: Slik samles medisin-innovatører i Oslo

– Norsk bistand bommer litt

Moe og hans medarbeider Francis Stevens George vil spre konseptet med Gründernes Hus til afrikanske storbyer.

– Uhjelpen har vist seg ikke være veldig suksessfull. Vi har tro på å bygge opp lokale entrerpenører i Afrika. Det er et veldig raskt voksende marked i Afrika nå, sier Odd Moe.

Les også: Homås utfordrer Angolas styrtrike presidentdatter

– Først ut har vi sett for oss Burundis hovedstad Bujumbura, der vi nå utreder muligheten for å bygge opp Gründernes Hus, forteller George.

– Norsk bistand har oversett løsningene som markedet kan gi, sier George, som blant annet har erfaring fra Yara.

– De siste 15-20 årene har mange land skiftet fokus til entreprenørskap og utvikling av kompetanse. Norge har ikke gjort nok for å støtte teknologi- og jobbrelatert utvikling. Men Gründernes Hus-konseptet kan gi Norge en anledning til å endre oppmerskomheten til entreprenørskap og kunnskapsbasert næringsutvikling, sier han.

Vinn-vinn

– Burundi er et lite land som trenger denne type tjeneste, fremholder George.

– Gründernes Hus har to elementer: Mentorskap og innovasjon i fornybar energi. Satsingen i Burundi vil konsentrere seg om dette og bli koblet til Gründernes Hus i Oslo der vi har et kunnskapsmiljø for grønn energi, sier han.

Er det u-hjelp når dere satser i Afrika, Odd Moe?

– Vi skal tjene penger på husene vi bygger. Det må være et klart businesscase for at vi skal sette i gang. Det må være vinn-vinn, svarer han.

Skal dere da konkurrere med det statlige fondet for investeringer i næringsutvikling i utviklingsland, Norfund?

– Vi ser for oss et godt samarbeid med dem. Vi vil lage en møteplass mellom myndigheter, gode ideer, kapital og gründere. Vi mener både Norfund og andre mangler slike klynger, sier Odd Moe.

Personvernpolicy