Hestekjøtt-produkter er blitt sendt til Norge

KJØPT SISTE SEKS MÅNEDER? – Ikke spis det, råder Mattilsynet etter nye avsløringer om frossen-lasagne fra Findus og First Price. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KJØPT SISTE SEKS MÅNEDER? – Ikke spis det, råder Mattilsynet etter nye avsløringer om frossen-lasagne fra Findus og First Price. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Minst 7.000 lasagne som kan ha inneholdt hestekjøtt har blitt solgt i norske butikker, opplyser NorgesGruppen. Mattilsynet fikk onsdag bekreftet at lasagne som kan inneholde hestekjøtt er blitt sendt til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produktene det gjelder er frosne ferdigprodukter, opplyser Mattilsynet onsdag kveld. Tilsynet har fått meldingen gjennom EUs meldesystem RASFF.

– Alle de store dagligvarekjedene og Findus bekrefter overfor Mattilsynet at de har trukket varene, og at de ikke lenger er i norske butikkhyller, forteller Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Ifølge Dagbladet advarer de likevel forbrukere mot å spise frossenlasagne fra Findus og First Price, fordi varer kjøpt etter 1. august i fjor kan inneholde hestekjøtt.

– Dersom folk har lasagne som er kjøpt det siste halvåret i fryseboksen anbefaler vi å kaste det eller leverer det tilbake til butikken, sier Edvardsen til Dagbladet.

Lasagne

Produktet det gjelder som har blitt solgt i Norge, er ifølge Edvardsen First Price Lasagne produsert av det franske selskapet Comigel.

– Lasagnen er fra Frankrike, prosessert i Luxemburg, og inneholder råvarer fra Romania, sier Edvardsen.

Les også: Findus trekker lasagne fra norske butikker

NorgesGruppen trakk sin First Price-lasagne fra butikkene i slutten av forrige uke, opplyser kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen til NTB.

– Vi trakk produktet vårt fra butikkene for å være føre var, og onsdagens melding fra EU indikerer at sannsynligheten er stor for at det er hestekjøtt i vårt produkt. Men vi har nå sendt produktet til analyse, og vil avvente resultatet av analysen før vi fastslår noe, sier Søyland til NTB.

Hun opplyser at det er solgt mellom 7.000 og 8.000 forbrukerpakninger som kan inneholde hestekjøtt.

Les også: - Biffkjøtt kan ha vært «forurenset» siden i fjor høst

Findus-lasagne ikke solgt

I en pressemelding mandag opplyste Findus Norge at selskapet trekker tilbake Findus Lasagne Bolognese i 375 grams og 900 grams pakker som et føre-var-tiltak. Ifølge Mattilsynet skal det kun være hestekjøtt i Findus-lasagne som er produsert etter 1. august i fjor. Alle Findus sine lasagne bolognese-pakker som har vært solgt i Norge er produsert før dette tidspunktet, ifølge Mattilsynet.

NTB har ikke lyktes å komme i kontakt med Findus Norge onsdag kveld.

Granskes av EU

Det er solgt varer i mange land i Europa med hestekjøtt, men hvor merkingen sier storfekjøtt. Flere EU-land gransker dette for å finne omfanget, hvordan det kan ha skjedd og hvem som står bak.

– Problemet med slike sammensatte produkter er at sporbarheten er kompleks. De inneholder mange ulike ingredienser med ulik opprinnelse. Dette stiller store krav til matprodusentene. Det er derfor kun gjennom kontroll og gjennomgåelse av dokumentasjon at man kan avdekke svindel. Vi kan ikke utelukke at dette også gjelder andre produkter enn lasagne, sier Edvardsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden