NRK beklager nok en gang

- Jeg burde ha vært mer aktsom, sier NRKs avtroppende sjef, Hans Tore Bjerkaas, om kanalens håndtering av en dokumentarfilm hvor en anonym kilde hevdet at norske skihelter hadde vært dopet. Foto: NTB scanpix
- Jeg burde ha vært mer aktsom, sier NRKs avtroppende sjef, Hans Tore Bjerkaas, om kanalens håndtering av en dokumentarfilm hvor en anonym kilde hevdet at norske skihelter hadde vært dopet. Foto: NTB scanpix

Krigkastingssjefen beklager NRKs journalistikk rundt den finske filmen «When Heroes Lie».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare kort tid etter at NRK måtte beklage et innslag i Dagsrevyen, har kringkastningssjef Hans Tore Bjerkaas nok en gang måtte krype til korset.

Denne ganger gjelder det den finske filmen om doping i skiidretten som NRK sendte 24. november i fjor, og som kanalen også gjorde en rekke nyhetsinnslag om. Den finske filmen handlet om doping.

Dagen før NRK sendte den sterkt kriserte filmen, forsvarte Bjerkaas publiseringen.

– For å publisere dokumentaren har vi sørget for samtidig imøtegåelse. Det gjorde vi i hele går. I tillegg har vi sjekket at kilden finnes, at kilden kan være relevant og at dokumentarfilmskaperen har sitert vedkommende korrekt, sa Hans Tore Bjerkaas til ABC Nyheter i fjor høst.

Han understreket også at det var en dokumentar (som NRK har vært med på å finansiere) som hovedsakelig omhandler doping i finsk idrett, og at det der også fremkommer påstander som også omhandler doping i norsk og svensk idrett.

Les også: Viser dopingfilmen uansett

Norges skiforbund kritserte NRK og mente mediehuset gikk god for påstandene fra en enkelt anonym kilde om at også norske skihelter skal ha dopet seg.

I en kommentar på NRKs hjemmesider skriver den avtroppende krigkastingssjefen i dag:

«I ettertid ser jeg at min opptreden i tv-ruta – sammen med NRKs samlede dekning – kan gi grunnlag for NSF kritikk, nemlig at mange har oppfattet det som om NRK og jeg gikk god for påstanden fra den anonyme kilden. Jeg burde derfor vært mer aktsom».

For ti år siden ba TV 2 også om unnskyldning etter å ha spredd lignende påstander fra dopinglegen Helge Oftebro.

NRK-lederen ville ikke overfor ABc Nyheter i fjor bekrefte at det også denne gangen var Oftebro som var kilde til dopinganklagene mot norske skihelter.

Neste måned går Hans Tore Bjerkaas av som kringkastingssjef. Hans etterfølger er Thor Gjermund Eriksen som kommer fra en toppjobb i Amedia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden