Meny

– Jordlignende planeter i «nabolaget»

En kunstner har sett for seg en hypotetisk planet med to måner i bane omkring en rød dverg, i «den beboelige sonen». Ved hjelp av offentlig tilgjengelige data fra NASAs Keplerteleskop har astronomer beregnet at seks prosent av de røde dvergene har en jordlignende planet i den beboelige sonen, der forholdene kan ligge til rette for flytende vann. Illustrasjon: D. Aguilar (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Omkring seks prosent av stjernene av typen røde dverger har beboelige planeter på størrelsen med jorden.

Det mener forskere som har studert offentlig tilgjengelige data fra NASAs romteleskop Kepler, som jakter på såkalte eksoplaneter – planeter utenfor vårt solsystem.

Siden røde dverger er de vanligste stjernene i galaksen kan den nærmeste planeten som ligner jorden ligge «bare» 13 lysår unna, heter det i en pressemelding fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).

– Vi trodde vi måtte søke i enorme avstander for å finne en planet som ligner jorden. Nå innser vi at en annen jord kan finnes i vår egen bakgård, og bare venter på å bli oppdaget, sier Harvard-astronomen Courtney Dressing.

Hun la forrige uke frem sine funn under en pressekonferanse i den amerikanske delstaten Massachusetts.

Røde dverger er mindre, kjøligere og mer lyssvake enn solen. Ingen røde dverger er synlige med det blotte øyet fra jorden.

Røde dverger utgjør tre av fire stjerner i galsken vår, og teller minst 75 milliarder i antall. Når man søker etter «eksoplaneter» ser man på endringer i lysstyrke i det planeten passerer foran stjernen fra vår synsvinkel.

Les også: Asteroide passerer på nært hold

Mindre enn antatt

Dressing har gått gjennom Keplers katalog på 158.000 stjerner for å identifisere alle de røde dvergene. Hun analyserte samtlige av dem på nytt for å beregne faktiske størrelser og temperaturer. Hun fant at nærmest alle stjernene var mindre og kjøligere enn tidligere antatt.

– Det de har gjort er å undersøke størrelsen til planetenes vertsstjerner nærmere. De røde dvergene er vanskelige å observere. Ved å undersøke dem på nytt fant man at mange av dem var mindre enn tidligere antatt, og at dette har implikasjoner for størrelsen på planeter som går i bane omkring stjernene, sier forsker ved institutt for teoretisk astrofysikk Sven Wedemeyer til ABC Nyheter. Han jobber med simulasjoner av røde dverger og beboelighet på eksoplaneter. 

– Gjennom denne studien fant man at mange planeter kom ned til en jordlignende størrelse. Det at man finner disse jordlignende planetene omkring røde stjerner er et relativt nytt fenomen. Det var ikke ventet tidligere, og representerer en enorm økning i antall planeter vi kan vente å finne.

Les også: – Gammaglimt traff jorden i det åttende århundret

Fant tre «jordkloder»

Dressing påviste 95 planetkandidater i bane omkring røde dverger. Dette tydet på at minst 60 prosent av slike stjerner har planeter mindre enn Neptun. Men de fleste hadde ikke akkurat riktig størrelse eller temperatur til å anses for å være virkelig jord-lignende.

Tre planetkandidater var både varme og tilsvarte mer eller mindre jorden i størrelse. Statistisk sett innebærer dette at seks prosent av alle røde dverger kan ha en jordlignende planet, heter det i pressemeldingen.

– Vi kjenner nå hyppigheten av beboelige planeter omkring de vanligste stjernene i galaksen, sier medforfatter David Charbonneau.

– Dette antallet antyder at det vil bli betydelig lettere å lete etter liv utenfor solsystemet enn vi tidligere har antatt.

Les også: Nasa har funnet 461 potensielle planeter

Flytende vann

Solen er omgitt av en sverm av røde dverger. Omkring 75 prosent av de nærmeste stjernene er røde dverger. Siden seks prosent av disse kan ha beboelige planeter i bane er den nærmeste jord-lignende verdenen sannsynligvis «bare» 13 lysår unna.

En slik verden vil være forskjellig fra vår egen. Å gå i bane så nær sin stjerne vil trolig medføre at rotasjonen er slik at en side alltid vender mot stjernen. Dermed blir en side alltid varm, mens en annen alltid er kald. Men dette trenger ikke hindre liv siden en relativt tykk atmosfære eller dype hav kan transportere varme omkring planeten.

– Den beboelige sonen er knyttet til egenskapene til vertsstjernen. Hvis man sitter rundt et leirbål er det en viss avstand fra bålet der man har det komfortabelt. Kommer man for nærme blir det for varmt, hvis man sitter for langt unna blir det for kaldt. Vi bruker den samme analogien for planeter. Det vanlige trekket for det man kaller den beboelige sonen er at det er flytende vann der, sier Wedemeyer.

– 13 lysår er i vårt «nabolag». Dette kan en dag være innen rekkevidde for interstellare reiser. De kan være mulig å nå slike planeter. Før planetene ble funnet i slike enorme antall var tanken om noen gang å nå en beboelig eksoplanet temmelig håpløs, sier Wedemeyer.

Les også: Her forsvinner Jupiter bak Månen

Populært