Trussel-mistenkt mann er kjent for politiet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter totalt tre aksjoner mot leiligheter på Lambertseter i Oslo onsdag, klarte politiet å få tak i mannen som de mener sto bak bombetrusselen mot Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen, som er i 20-årene, var i besittelse av en vest, et gassvåpen og en stor bag full av klær da han ble pågrepet i en leilighet 11.52 onsdag, opplyste stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Aksjonen mot leiligheten hvor mannen befant seg, var den tredje aksjonen mot leiligheter i området Lambertseter- Bergkrystallen sørøst i Oslo. Politiet mener de nå har fått tak i rett person.

– Han er kjent av både oss og Nordre Buskerud politidistrikt fra tidligere, og dette stemmer bra med det vi vet om ham fra før. Han har fremsatt trusler tidligere, opplyste Fredriksen.

Mannen bor i Buskerud.

Bakgrunn: Truet med å sprenge Stortinget

Var på bussen

De første meldingene om en mistenkelig person kom like før midnatt natt til onsdag, etter at en bussjåfør på bussen mellom Hønefoss og Sandvika overhørte at en mann kom med trusler om å sprenge Stortinget i en telefonsamtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen skal ha fremstått som ruset og muligens syk under bussturen, han skal ha hatt på seg en skuddsikker vest og båret på en stor bag.

– Vi har ikke hatt et formelt avhør ennå. Men han erkjenner at han var på bussen. Det er ingen ting ved vårt kjennskap til ham som tyder på at det er flere involverte, men det vil etterforskningen vise, sa Fredriksen.

Politiet sier det var summen av det den rusede mannen sa i en telefonsamtale da han satt på bussen, som gjorde at de reagerte som de gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reaksjonene på trusselen var sterkere enn nødvendig, men vi ville ikke ville ta noen sjanser, sa Fredriksen.

Les også: – Sjeldent talentløst av Stortinget

Evakuerte beboere

For politiet reagerte kontant og i stor skala da de tirsdag kveld fikk flere tips om mannen.

Området rundt Stortinget ble raskt sperret av, og væpnet politi holdt vakt rundt bygningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitner forklarte at mannen hadde tatt en taxi fra Sandvika til Lambertseter, noe som førte til totalt tre aksjoner mot leiligheter i området Lambertseter-Bergkrystallen.

Den første aksjonen skjedde i 05-tiden onsdag morgen. 41 naboer, inkludert flere barn, ble vekket og evakuert kort tid før aksjonen. Alle beboerne ble geleidet ut via kjelleren og en annen inngang, og foreldrene til barna ble bedt om å prøve å få barna til å være stille, forteller Suzan Kaptan, en av de evakuerte naboene, til NTB.

Hun beskriver evakueringen som skremmende og ubehagelig, men roser politiet for å ha opptrådt veldig rolig.

Mannen som ble pågrepet i den første aksjonen ble kort tid etter løslatt og sjekket ut av saken. Politiet aksjonerte noen timer senere mot en annen leilighet i nærheten av den første, men uten å pågripe noen. Rett før klokken 12 gikk politiet til en tredje aksjon som førte til pågripelsen av 20-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Evakuerte gråt og måtte hysje på barna

Kritisk til varsling

Kort tid etter varslet politiet at trusselsituasjonen var avklart, og sikkerhetstiltakene ved Stortinget ble fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere stortingsrepresentanter reagerte på at de ikke var blitt varslet om trusselen før de leste om saken i mediene onsdag morgen.

– Det var jo en del mennesker her på jobb, og de burde nok fått beskjed relativt raskt. De burde slippe å bli varslet av folk utenfra eller se det på TV, sier Høyres nestleder Bent Høie til NTB.

Stortingets første visepresident Øyvind Korsberg (Frp) kaller den manglende informasjonen om trusselsituasjonen for en uholdbar svikt, og sier han vil ta saken opp i Stortingets presidentskap.

Stortingsdirektør Ida Børresen beklaget onsdag at stortingsrepresentanter og ansatte på Stortinget ikke fikk bedre informasjon om trusselen onsdag, og sier at rutinene skal skjerpes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusler vanlig

Stabssjef Fredriksen sier at det er vanlig at aktører i samfunnet mottar trusler, og nevner blant annet Nav-kontorer og andre offentlige etater som har med publikum å gjøre. Politiet anslår at de nærmest ukentlig har med trusler å gjøre.

Oslo-politiet sa onsdag at reaksjonene på trusselen mot Stortinget var sterkere enn nødvendig, men at de tok sine forholdsregler.

– Jeg tror vi hadde hatt en veldig dårlig sak hvis vi ikke tok dette alvorlig, sa Fredriksen

– Vi er veldig glade for at vi såpass raskt har greid å avklare denne situasjon. Politiet i Oslo ønsket i denne settingen å bruke de ressursene som var nødvendig, sa visepolitimester Andresen.