– Sjeldent talentløst av Stortinget

Bevæpnet politi rykket ut i natt for å sikre Stortinget, men de som jobbet der og stortingsrepresentantene fikk ingen informasjon. - Talentløst, mener høyremannen Arve Kambe. Foto: NTB scanpix
Bevæpnet politi rykket ut i natt for å sikre Stortinget, men de som jobbet der og stortingsrepresentantene fikk ingen informasjon. - Talentløst, mener høyremannen Arve Kambe. Foto: NTB scanpix

Ingen representanter ble informert om kveldens trusler mot parlamentet. Stortingsrepresentant Arve Kambe er meget kritisk. - Akkurat som 22. juli, sier høyremannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Høyres stortingsrepresentant Arve Kambe kom inn til dagens frokost med kone og barn, fikk han klar beskjed om å holde seg borte fra Stortinget av ektefellen.

Fra Stortingets administrasjon hadde han ikke hørt noe som helst om kvelden bombetrussel og potensielle farer.

- Det kom ingen meldinger, anrop eller eposter i natt. Intet, sier Kambe til ABC Nyheter.

- Det samme skjedde 22. juli, og da fikk heller ingen stortingsrepresentanter noen informasjon. Når man finner det nødvendig å evakuere og stenge Stortinget, er det sjelden talentløst!

- Informasjon fra Stortingets administrasjon til representanter og ansatte om nattens bombetrussel var ikke god nok. Dette beklager jeg, skriver stortingsdirektør Ida Børresen i en kommentar pr epost.

- Vi er i ferd med å styrke våre beredskapsrutiner, deriblant også rutiner for informasjon, opplyser hun til ABC Nyheter.

Aksjonerte flere ganger

Det var ved midtnattstider at væpnet politiet startet sin jakt på en mulig farlig mann i

- Stortingets administrasjon må forklare seg, mener Høyres Arve Kambe som sitter i finanskomiteen. Foto: NTB scanpix- Stortingets administrasjon må forklare seg, mener Høyres Arve Kambe som sitter i finanskomiteen. Foto: NTB scanpix

Oslo sentrum. Han skal ha kommet med trusler. Politiet opplyste videre at mannen hadde skuddsikker vest, og bar på en tung bag.

Klokken halv ett omringet bevæpnet politi Stortinget, og i løpet av natta og i morgentimene har oslopolitiet aksjonert en rekke ganger.

Les også: - Han sa han skulle sprenge Stortinget

Om lag åtte timer etter at politiet startet sine aksjoner, klokken 07.50 onsdag morgen, la Stortinget ut en melding på sine nettside.

Informasjonen på denne siden har i tiden etterpå blitt oppdatert med nye opplysninger (sist kl 09.28).

- Må følge mediene

Da han etter å ha sjekket media kom til stortingsbygningen i Oslo sentrum, var parlamentet omkranset av politifolk og han kunne slippe inn etter en ID-sjekk.

- Jeg har alltid følt meg trygg på Stortinget, og gjør det også i dag, men vi får ingen informasjon om den mulig farlige situasjonen og må følge medienes dekning.

Les også: Ny politiaksjon på Lambertseter

- Etter alt fokus som har vært på beredskap, og så tenker ikke engang Stortingets administrasjon på å informere representantene.

- Stortingets sikkerhetstjeneste eller direktøren bør nå forklare seg, mener han.

Ida Børresen sier hun vil endre dagens rutiner med en gang:

- Etter nattens erfaringer vil vi iverksette umiddelbare tiltak for å sikre rask og god informasjon til Stortingets representanter og ansatte når slike situasjoner oppstår i fremtiden, skriver hun.

Kl 10.55: Lagt til kommentarer fra stortingsdirektøren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden