Blir oppdaget med falsk ID – får svindle videre

Flere tusen utlendinger i Norge oppholder seg trolig med falsk identitet. Blir noen oppdaget, får verken banker eller arbeidsgivere vite om det av hensyn til personvernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene reagerer på at Nav, skatteetaten og politiet ikke melder fra om falske identiteter. Dette er et økende problem for Nav, skatteetaten, banknæringen og politiet, skriver Aftenposten.

Skatteetaten har avdekket over 300 falske personer i folkeregisteret de siste to årene – og dette er bare toppen av isfjellet.

Nå reagerer Finansnæringens Fellesorganisasjon på at verken bankene eller arbeidsgivere får hjelp fra Nav, skatteetaten eller politiet til å stoppe bruk av falske identiteter. Av personvernhensyn får verken bankene eller eventuelle arbeidsgivere automatisk vite om juksingen. Dermed kan svindelen fortsette i årevis.

– Idag er det dessverre slik at til tross for at Nav, politiet eller Skattedirektoratet avdekker en falsk identitet, så vil ikke finansnæringen automatisk få tilbakemelding om dette. Dette medfører i praksis at den personen som benytter den falske identiteten, kan benytte den overfor arbeidsgiver og sin bankforbindelse fram til eventuell pågripelse, skriver Finansnæringens Fellesorganisasjon i et brev til skatteetaten.

Les også: Fikk støtte for fiktivt barn i 15 år

Ifølge lederen for Nasjonalt ID-senter, Arne Isak Tveitan, er dagens system slik at det er enkelt for utlendinger å operere med flere identiteter i Norge.

En kriminell iraker lurte politiet ved å ha ni ulike identiteter i folkeregisteret og politiets registre.

Les også: Søkkrike advokater vil ha lønnskutt for utlendinger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden