– Klarer ikke å fjerne Nord-Koreas atomvåpen

Et bilde av Nord-Koreas diktator Kim Jung-un holdes fram under en demonstrasjon i den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Stein Tønnesson tror Kim vil tviholde på sine atomvåpen. Foto: Reuters
Et bilde av Nord-Koreas diktator Kim Jung-un holdes fram under en demonstrasjon i den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Stein Tønnesson tror Kim vil tviholde på sine atomvåpen. Foto: Reuters

Nord-Korea er fast bestemt på å ha atomvåpen, mener forsker Stein Tønnesson. Han tror andre land til slutt vil gi opp forsøkene på å få nordkoreanerne til å kvitte seg med dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offisielt nekter verdenssamfunnet å godta Nord-Koreas atomvåpen, og både USA, Russland og Kina protesterte mot den nordkoreanske prøvesprengningen tirsdag.

Men så langt er det lite som tyder på at regimet i Pyongyang vil la seg presse. Til slutt må omverdenen innse at Nord-Korea kommer til å beholde våpnene, tror Tønnesson.

– Du vil se en forsiktig endring i retning av tiltak som hindrer at Nord-Korea sprer våpenteknologien til andre land, sier han til NTB.

Les også: Nord-Korea truer med «sterkere handling»

Tønnesson tror ikke USA og andre stormakter offisielt vil innrømme at de aksepterer Nord-Koreas kjernevåpen. I stedet ser han for seg at omverdenen stilltiende vil godta våpnene og gi opp forsøkene på å fjerne dem.

Strenge sanksjoner

Atomprøvesprengningen møtes med trusler om nye sanksjoner. Tønnesson peker imidlertid på at det allerede er innført strenge sanksjoner mot det nordkoreanske regimet. Dermed blir det vanskelig å øke presset.

Mange har vært spent på om Kina vil godta nye, harde tiltak mot nordkoreanske myndigheter. Men hvis kineserne kutter i støtten til sin lutfattige nabo, kan resultatet bli en sosial krise i Nord-Korea.

– I så fall kan regimet skylde på Kina og kanskje øke sin egen oppslutning i befolkningen, sier Tønnesson, som er tilknyttet Universitetet i Uppsala og forskningsinstituttet PRIO i Oslo.

– Sterkt undertrykket

At Nord-Korea er så oppsatt på å beholde atomvåpnene, er forståelig sett fra regimets ståsted, ifølge Tønnesson.

– De ser på atomvåpen som en måte å avskrekke andre fra å angripe dem, sier han.

Han mener det nordkoreanske regimet har feilet på alle måter, både økonomisk og sosialt. I tillegg til at innbyggerne er lutfattige og sterkt undertrykket, bor de rett ved siden av en av verdens mest vellykkede økonomier: Sør-Korea.

Les også: Nord-Korea gjennomførte atombombetest

I utgangspunktet har derfor det nordkoreanske regimet små sjanser til å overleve på sikt, tror Tønnesson. Og siden lederne er så utsatt, ønsker de seg masseødeleggelsesvåpen som beskyttelse.

I tillegg har nordkoreanerne lagt merke til at Saddam Hussein og Muammar Gaddafi ble angrepet av vestlige land og styrtet etter at de kvittet seg med sine masseødeleggelsesvåpen.

Lovet reformer

Tønnesson tror også at Nord-Koreas unge diktator Kim Jung-un ønsker seg atomvåpen for å kutte utgiftene til sin egen hær.

I dag bruker han enorme beløp på forsvaret. Men hvis atomvåpnene fungerer som avskrekking, vil det være lettere å redusere antall soldater.

Det kan i så fall frigjøre ressurser som kan brukes til å bedre Nord-Koreas elendige økonomi.

Les også: Fordømmelsene hagler mot Nord-Korea

I sin nyttårstale lovet Kim Jung-un både økonomiske reformer og et bedre forhold til nabolandet Sør-Korea.

Den nye sørkoreanske presidenten Park Geun-hye blir innsatt senere i februar, og Tønnesson tror ikke hun vil være åpen for forsoning med det aller første.

Men litt lenger ut i hennes presidentperiode tror han det kan være muligheter for en tilnærming mellom de to koreanske statene – så sant Nord-Korea ikke fortsetter å sprenge atombomber.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden