– Olje-strid ingen fare for en ny rødgrønn regjering

FREMTIDSPLANER: Nestleder Helga Pedersen Pedersen la tirsdag fram programkomiteens forslag til nytt Ap-program. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
FREMTIDSPLANER: Nestleder Helga Pedersen Pedersen la tirsdag fram programkomiteens forslag til nytt Ap-program. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets forslag om konsekvensutredning av oljevirksomhet i nord, er ikke i strid med en fortsatt rødgrønn regjering etter valget, mener nestleder Helga Pedersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Aps nye partiprogram:

Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, la tirsdag frem utkastet til partiprogrammet for de neste fire årene under mottoet «Vi tar Norge videre».

Partiet trekker frem fem store oppgaver med en rekke underpunkter som de vil prioritere i årene fremover: Arbeid til alle, Kunnskap, Helse, Alle skal bidra og Bygge landet videre.

Hovedpunktene i programmet er:

  • Vil ha to barnehageopptak i året.
  • Vil bygge 2.000 nye studentboliger i året og legge til rette for at det blir fart i boligbyggingen.
  • Vil ha større satsing på den offentlige skolen og nevner konkret en satsing for å heve matematikknivået i skolen.
  • Går inn for 10.000 nye årsverk i pleie- og omsorgssektoren fra 2015 til 2020. Ambisjonen er at de fleste skal være heltidsstillinger. Samtidig vil partiet sikre tilgang til heldøgns omsorg eller sykehjemsplass dem som ikke klarer seg med omsorgshjelp hjemme.
  • Går inn for å konsekvensutrede de uåpnede deler av Nordland VI, Nordland VII og Troms II for deretter å vurdere om det skal bli oljevirksomhet.
  • Går mot kjønnsnøytral verneplikt.
  • Videreføre forsøket med stemmerett for 16-åringer ved kommunevalg.
  • Vil styrke kriminalomsorgen og jobbe for at flere lovbrytere skal sone i hjemlandet. Går inn for å bekjempe trygdemisbuk og trygdeeksport.
  • Vil forenkle og avbyråkratisere offentlige tjenester.

– Vi har funnet gode løsninger før, og jeg er veldig optimistisk med hensyn til framtida, sier Pedersen, som tirsdag la fram programkomiteens forslag til nytt Ap-program.

Nestlederen trekker fram spørsmålet om oljevirksomhet i Barentshavet, der Statoil nå har bestemt seg for å føre Skrugard-oljen i land til Nordkapp kommune.

– Dette var jo det store temaet i 2005. Alle mente at vi måtte velge enten olje eller regjeringssamarbeid med SV. Vi fant ut av det, og Skrugard er i dag et konkret resultat av det vi gikk til valg på, sier Pedersen.

Les også: Ap vurderer å vrake Brustad-bua

«Vi tar Norge videre» heter innstillingen fra programkomiteen, som Ap-landsmøtet skal ta stilling til i april. Pedersen vil ikke si hvilke saker hun tror kommer til å skape størst debatt.

Av de mange hundre forslagene, er det bare seks som er lagt fram med dissens. I tillegg til konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, vil et mindretall i programkomiteen ha kvinnelig verneplikt. Opphold for asylbarna er også et splittende spørsmål, der et mindretall i komiteen vil at barn som har bodd hele livet i Norge i hovedsak får opphold. Fagbrev og studiekompetanse splitter også, der flertallet vil at fagbrev skal gi generell studiekompetanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Komiteen er også delt i synet på pelsdyrnæringa, der et flertall går inn for en styrt avvikling. I spørsmålet om stemmerett for 16-åringer vil flertallet forlenge forsøket, mens AUF-leder Eskil Pedersen foreslår å innføre permanent stemmerett for 16-åringer i kommunevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap mener boligbygging må prioriteres

Applaus

– Vi har prioritert framtidas oppgaver. Det er kunnskap, eldreomsorg, infrastruktur og bolig, sier Pedersen.

I sin tale til landsstyremøtet mottok hun sin første applaus etter at hun lanserte forslaget om å endre åpningstidsbestemmelsene og gjøre det enklere med søndagsåpne butikker. Forslagene om 2.000 nye studentboliger, fortsatt nei til kommersielle private skoler og to barnehageopptak i året ble også godt mottatt blant landsstyredelegatene.

Men aller størst applaus utløste forslaget om å tilføre 10.000 nye årsverk til pleie- og omsorgssektoren i årene fra 2015 til 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen

Det får en heller syrlig mottakelse hos de andre partiene. Høyre mener at Ap bare har brukt kopimaskinen på gamle valgløfter, bare med litt svakere blekk.

– Aps løfter fra forrige valg om flere sykehjemsplasser ble avslørt som en bløff. Nå overlater de hele ansvaret til kommunene, sier helsepolitisk talsmann Bent Høie i Høyre.

Les også: Ap går inn for forbud mot pelsdyroppdrett

Også Frp er lite imponert over forslaget, og mener at det ikke har noen verdi fordi de ikke blir fulgt opp.

– Vi har sett tall tidligere der de telte med alt fra kontorpersonale til rengjøringspersonale. Og en stor andel av økningen gikk til omsorg for unge funksjonshemmede, altså ikke til eldreomsorg, sier Frps helsepolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos.

Selv regjeringspartner Sp er lunken til forslaget, og savner mer innhold i omsorgssatsingen.

– Mye av diskusjonen går på ting du kan telle, på kapasitet. I fremtiden må vi være like opptatt av innhold, enkle ting som munnstell og fotstell. Det som inngår i verdighetsgarantien, sier helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe i Senterpartiet.

Les også: Arbeiderpartiet har tatt igjen Høyre på ny måling