Tviler på at ny pave vil endre kirkens verdisyn

TREKKER SEG: Hvem som skal innta pavestolen når pave Benedikt abdiserer 28. februar, er ennå ikke avklart. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
TREKKER SEG: Hvem som skal innta pavestolen når pave Benedikt abdiserer 28. februar, er ennå ikke avklart. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spekulasjonene går høyt om hvem som skal etterfølge pave Benedikt. Men man bør ikke ha for stort håp om at den nye paven, hvem det nå blir, kommer til å myke opp den katolske kirkes konservative verdisyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Den katolske kirke:

* Verdens største trossamfunn. 1,196 milliarder mennesker (2011), eller 17,5 prosent av menneskeheten, er medlem av kirken.

* Den største av kristendommens tre hovedgrener. De andre er Den ortodokse kirke, som Den katolske kirke brøt med i 1054, og de protestantiske kirkene som brøt med Den katolske kirke etter reformasjonen på 1500-tallet.

* Omfatter den latinske kirke og 22 østlige kirkesamfunn.

* I Norge har kirken rundt 85.000 medlemmer (2011) fordelt på 35 menigheter og tre bispedømmer/stift. 24 ordenssamfunn er representert her i landet.

* Ledes av paven, biskopen av Roma, som katolikkene anser for å være direkte etterfølger av apostelen Peter.

* Paven utnevner kirkens biskoper og kardinalene, som er pavens rådgivere og velger ny pave.

(Kilde: katolsk.no, Wikipedia)

I Europa har kirkens konservative syn i saker som prevensjon og homofiles rettigheter ført til at mange har snudd ryggen til den katolske kirke.

Det store flertallet av verdens katolikker bor nå i Latin-Amerika, Afrika og Asia. Dermed er det på tide med en pave som kommer fra et av disse stedene, mener mange. Men en pave herfra vil mest sannsynlig videreføre et strengt konservativt verdisyn.

– Den katolske kirkes forankring i sør fører til at den opprettholder den tradisjonsrike lære, sier Bernt Oftestad, professor emeritus ved Menighetsfakultetet.

Bakgrunn: Paven med sjokkbeskjed

Fattigdomsbekjempelse

Å håpe at en pave fra den tredje verden vil modernisere kirkens syn og for eksempel godta prevensjon som et viktig tiltak i fattigdomsbekjempelsen, har Oftestad liten tro på.

– For den katolske kirke i den tredje verden er det naturlige viktig, og derfor er det like viktig å avvise kunstig prevensjon, forklarer han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren mener dessuten at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom fattigdomsbekjempelse og bruk av prevensjon.

– Da er det mer nærliggende å se på den skjeve økonomiske fordelingen mellom det rike nord og det fattige sør, sier han.

– En mer rettferdig fordeling har mer for seg, mener Oftestad.

Les også: Paven: - Jeg er ikke lenger sterk nok

Filippinsk kandidat

I mellomtiden fortsetter spekulasjonene på hvem som blir den katolske kirkes nye overhode. Ifølge Vatikanet vil den nye paven trolig bli valgt innen utgangen av mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av dem som nå nevnes som en het kandidat er leder for den katolske kirken i Filippinene, kardinal Luis Antonio Tagle.

Filippinene har det største katolske samfunnet i Asia, og mange trekker også fram at han i denne sammenheng er ung, «bare» 55 år. I tillegg har han vært nært knyttet til pave Benedikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tagle beskrives imidlertid som en kompromissløs konservativ når det kommer til sosiale og teologiske spørsmål.

Les også: Gikk imot kondomer – men åpner bruk for mannlige homofile

– Mindre vold

I Latin-Amerika heier det latinamerikanske folket på sine egne kardinaler når det skal utnevnes ny pave. Håpet er at en latinamerikansk pave kan gi et fredeligere kontinent.

42 prosent av verdens 1.2 milliarder katolikker bor i Latin-Amerika, men også på dette kontinentet har den katolske kirken tapt tilhengere de siste tiårene.

19 kardinaler fra Latin-Amerika kan teknisk sett bli ny pave, og over hele kontinentet bes det nå for en pave fra denne delen av verden.

– Det ville blitt mindre vold og mindre misnøye blant dem som har lite, sier den mexicanske sjåføren Jesus Muro (42) om ringvirkningene av en latinamerikansk pave.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pavens første tvitter-melding

Blandede reaksjoner

Reaksjonene blant verdens 1,1 milliard katolikker var blandet da paven overrasket alle med sin kunngjøring mandag.

Noen kaller abdiseringen en modig handling som kan blåse nytt liv i den romersk-katolske kirken, en kirke som sliter med mange kriser. At Benedikt XVI valgte å abdisere kan også sette presedens for framtidige aldrende paver, er blant noen av reaksjonene ifølge nyhetsbyrået AFP.

Andre igjen uttrykker stor skuffelse over at en leder som ble valgt av kirkens kardinaler og som er Guds stedfortreder på denne jord bare kan gå hen og bestemme seg for å slutte.