Drakk ti liter Cola om dagen – døde

Natasha Harris (30) på et udatert fotografi. Åttebarnsmoren døde av hjerteanfall i 2010. Eksperter sier New Zealandkvinnens vane med å drikke ti liter cola om dagen sannsynligvis bidro til dødsfallet. Foto: Scanpix/AP.
Natasha Harris (30) på et udatert fotografi. Åttebarnsmoren døde av hjerteanfall i 2010. Eksperter sier New Zealandkvinnens vane med å drikke ti liter cola om dagen sannsynligvis bidro til dødsfallet. Foto: Scanpix/AP.

En newzealandsk kvinnes vane med å drikke ti liter Coca-Cola om dagen var en avgjørende faktor i hennes dødsfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åttebarnsmoren Natasha Harris (30) fra Invercargill sør i New Zealand drakk enorme mengder av brusen i flere år før hun døde i februar 2010, melder nyhetsbyrået AFP.

Harris led av en rekke helseplager som kunne knyttes til de «ekstreme» mengdene cola hun drakk, og dette spilte en rolle i arytmien som til slutt tok livet av henne.

– Etter at alt tilgjengelig bevismateriale er vurdert er mitt funn at om det ikke hadde vært for de store mengdene Cola Natasha Harris drakk er det usannsynlig at hun ville dødd da og slik hun gjorde, sier rettsmedisiner David Crerar.

Han oppfordrer brusgiganten til å sette helseadvarsler på sine koffeinholdige produkter, melder nyhetsbyrået AFP.

En patolog fant at Harris, som ikke drakk alkohol, hadde forstørret lever som følge av fettavleiringer på grunn av overdrevent sukkerinntak og lavt kaliumsinnhold i blodet, som kan påvirke hjertefunksjonen.

Les også: Coca-Cola skal lage skjønnhetsdrikk

– Fikk abstinenser

Familien sier hun klaget over at «hjertet raste» før hun døde og de mente hun var avhengig av Cola, som hun drakk hele tiden mens hun var våken.

– Hun ble helt gal hvis hun gikk tom, hun begynte å riste, fikk abstinenssymptomer, ble sint, og «på tuppa», sier svigermoren Vivien Hodgkinson under det rettslige likskuet i fjor.

Harris’ familie uttalte dengang at hun hadde fått alle tennene fjernet etter at de råtnet på grunn av overdrevent brusforbruk, og at minst et av barna hennes ble født uten emalje på tennene.

Crerar sier familien ikke hadde antatt at colavanen var farlig fordi drikken ikke var påført noen helseadvarsel.

Han anbefalte at «Cola vurderer å inkludere opplysninger om mengden koffein på etikettene til sine produkter og (...) legger til passende advarsler om farene ved å få i seg overdrevne mengder av produktene».

Han sier også at myndighetene bør vurdere om helseadvarsler er nødvendige og vurdere å senke maksimumsmengden koffein som er tillatt i brus.

Les også: Coca-Cola kastes ut av Bolivia

Cola er skuffet

Ingrediensene i Cola er «fullstendig lovlige og nytes av millioner», mener rettsmedisineren.

– Coca-Cola kan ikke holdes ansvarlig for helsen til konsumenter som drikker usunne mengder av produktet, skriver han i en skriftlig erklæring.

Coca-Cola Oceania sier i en uttalelse at eksperter ikke var kommet til enighet om hva som forårsaket Harris hjerteanfall og at Crerar har innrømmet at han ikke kunne være helt sikker på hva som lå bak det.

– Derfor er vi skuffet over at rettsmedisineren har valgt å fokusere på kombinasjonen av Harris’ overdrevne forbruk av Coca-Cola, sammen med andre helse- og livstilsfaktorer, som den sannsynlige dødsårsaken, heter det.

Les også: Brusgiganter endrer oppskriften

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden