– Ingen norske styrker foreløpig til Mali

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener beslutningen om å ikke sende norske styrker til Malie er et klokt og viktig vedtak. Foto: Ned Alley (Scanpix)
Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener beslutningen om å ikke sende norske styrker til Malie er et klokt og viktig vedtak. Foto: Ned Alley (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier at regjeringen vil avvente en mulig FN-operasjon før det skal besluttes om Norge skal delta i en militær operasjon i Mali.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om utviklingen i Mali:
  • Mali i Vest-Afrika var regnet som et av Afrikas mer stabile demokratier. Men et militærkupp i fjor destabiliserte landet og gjorde det mulig for tuaregopprørere og islamister å ta kontroll over den nordlige delen.
  • I løpet av mai og juni ble tuaregene drevet ut av islamistene. Islamistene har rasert en rekke islamske helligdommer i byen Timbuktu og innførte sharia og strenge straffemetoder flere steder.
  • 14. januar satte Frankrike inn soldater for å bistå regjeringssoldatene mot islamistene. 23. januar fikk de følge av en styrke fra flere afrikanske land.
  • 18. januar hevdet den maliske hæren å ha tatt tilbake kontrollen i byen Konna, sentralt i landet.
  • 26. januar gjenerobret maliske og franske styrker byen Gao, den mest folkerike byen i Nord-Mali.
  • 28. januar tok franske og maliske styrker kontroll over Timbuktu, der islamistene satte fyr på uerstattelige manuskripter før de trakk seg ut.
  • 5. februar erklærte franskmennene at de sammen med sine afrikanske allierte hadde sikret byen Kidal, den siste viktige byen som var kontrollert av islamistiske opprørere.

– Sikkerhetsrådet arbeider for å få gjort om EU-operasjonen til en FN-operasjon, og da vil vi gjerne avvente det før vi beslutter om et eventuelt norsk bidrag, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier at Høyre helst hadde sett at Norge deltok i en EU-ledet operasjon, men at hun nå vil avvente og se hvordan en eventuell FN-ledet operasjon blir.

– Fra Høyres side har vi ønsket å støtte en EU-operasjon, og vi har en skepsis til et eventuelt FN-bidrag. Et FN-bidrag er en helt annen type operasjon, sier hun.

Eriksen Søreide understreker imidlertid at hun vil se mandatet til en eventuell FN-operasjon, før hun tar endelig stilling til spørsmålet.

500 soldater

EU-land har besluttet å sende opptil 500 soldater til Mali for å trene opp landets militære styrker. Flere utenlandske nyhetsbyråer meldte i forrige at Norge skulle bidra til styrken, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreket at Norge ennå ikke hadde forpliktet seg til å bidra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strøm-Erichsen sier at det er riktig at Norge har blitt invitert til å delta, men at Norge vil avvente ettersom det nå jobbes for å få i stand en FN-operasjon.

– Et klokt og viktig vedtak, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Snorre Valen.

Regjeringen gir imidlertid i første omgang 30 millioner kroner til FNs fond for Mali.

– Mangler legitimitet

– Malis regjering mangler legitimitet, og landets sikkerhetsstyrker står for alvorlige menneskerettighetsbrudd. Det er klokt av Norge å ikke bidra med militære kapasiteter i en borgerkrig med etniske skillelinjer, sier Snorre Valen, utenrikspolitisk talsperson i SV.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er fornøyd med at regjeringen er enig om å gi 30 millioner kroner til FNs fond for Mali.

Øremerket

Også utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) mener bevilgningen er viktig.

– Norge gir nå 20 millioner kroner til FNs arbeid i Mali. Pengene er øremerket innsatsen for menneskerettigheter i landet og for å forberede valget, sier Eidsvoll Holmås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere 10 millioner kroner vil bli gitt til FNs giverfond for den afrikanske Mali-styrken AFISMA, øremerket sivile politienheter og menneskerettighetsobservatører.

– Pengene kommer i tillegg til den årlige norske bistanden på 80 millioner kroner til Mali. Norge har jobbet i Mali siden 1980-tallet, sier Eidsvoll Holmås.