Gigantisk opprustning i Russland

RUSTER OPP: Russland planlegger å bruke flere tusen milliarder kroner på nyanskaffelser og oppgraderinger i forsvaret de nærmeste årene, blant annet kampfly av typen SU-27. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
RUSTER OPP: Russland planlegger å bruke flere tusen milliarder kroner på nyanskaffelser og oppgraderinger i forsvaret de nærmeste årene, blant annet kampfly av typen SU-27. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Norge er ikke bekymret over at russerne skal bruke flere tusen milliarder kroner på å ruste opp sitt forsvar de nærmeste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om russisk forsvarsreform:

* Russland planlegger å bruke 4.300 milliarder kroner i årene 2011– 2020 på anskaffelse, oppgradering og utvikling av militært materiell.

* Rundt 3.500 milliarder vil tilfalle forsvaret, mens resten av midlene vil gå til de russiske innenriksstyrkene, de føderale sikkerhetsmyndighetene FSB, grensevakten og krisehåndteringsstyrken.

* Det anslås at det russiske forsvaret i dag har 70– 80 prosent foreldet utstyr.

* Hensikten med reformen er å gjøre dagens vernepliktsbaserte mobiliseringsforsvar om til et innsatsforsvar med stående styrker på høy beredskap.

* En delvis umoderne økonomi og nasjonal industri og omfattende korrupsjon regnes som store hindringer for en modernisering av forsvaret.

(Kilde: Forsvarets forskningsinstitutt)

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) blir den første norske forsvarsministeren som besøker Russland på ti år når hun tirsdag reiser til Moskva.

Det skjer samtidig med at Russland ruster opp for store beløp. I årene 2011– 2020 planlegger landet å bruke 4.300 milliarder kroner på å anskaffe, oppgradere og utvikle militært materiell, blant annet to «arktiske brigader» i nord.

Hensikten er å gjøre et mobiliseringsforsvar basert på verneplikt om til et innsatsforsvar med stående styrker i høy beredskap.

– Naturlig fornying

Men Strøm-Erichsen (Ap) mister ikke nattesøvnen av de russiske planene.

– At Russland fornyer, er et resultat av at det er behov for å gjøre det. Det er helt naturlig og forståelig og litt det samme som vi gjør i Norge, sier hun, og viser til norske investeringer i nye MTB-er, fregatter og kampfly.

– På 1990-tallet var forsvarsinvesteringene veldig stramme i Russland. De trenger en fornying av sine kapasiteter de også. Når du har økonomi til det, gjør du det. Dette må man bare forstå ut fra at det er viktig, sier Strøm-Erichsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun møter sin russiske kollega Sergej Sjoigu i Moskva onsdag.

– Ikke dramatisk

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har i flere år fulgt den russiske forsvarsreformen tett. Selv om Russland har krav i Polhavet som trolig vil være delvis overlappende med krav fra Danmark/Grønland og Canada, avdramatiserer forskerne opprustningen. Det gjelder også planene om to «arktiske brigader» med utgangspunkt i allerede eksisterende avdelinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette trenger ikke nødvendigvis stå i motsetning til målet om fred og regulerte forhold i Arktis. Det kan heller uttrykke et ønske om å sikre seg i fall fredsstrategien skulle slå feil, skriver FFI i en analyse.

Putin har i hele sin maktperiode tilsynelatende ønsket å unngå økt konflikt i nord, ifølge FFI.

To tendenser

Førsteamanuensis Zysk Katarzyna fra Institutt for forsvarsstudier (IFS) peker i en kronikk i Aftenposten på to dominerende tendenser i Russlands tilnærming til Arktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den ene siden ønsker landet et praktisk samarbeid og vektlegging av folkeretten for å løse problemer. Men samtidig gjør «nasjonalistiske tendenser med antivestlig brodd» seg gjeldende, påpeker hun.

Når det gjelder planene om «arktiske brigader» i nord, er Strøm-Erichsen forsiktig.

– Vi har også hørt det, men ikke sett at det har skjedd noe konkret, sier hun.

Vil trene mer sammen

Forsvarsministeren peker på at det norsk-russiske samarbeidet i nordområdene fungerer godt. Hun ønsker seg enda mer øving og trening sammen.

– At vi har stabilitet i nord, både når det gjelder fiskeriressurser og olje- og gassressurser, er veldig viktig. Det er en vesentlig del av samarbeidet. Felles forsvarsøvelser er veldig viktig, og vi vil se hvordan vi kan videreutvikle det. Vi ønsker å utvide samarbeidet, sier Strøm-Erichsen.

Også partnerskapet mellom NATO og Russland blir et tema under Strøm-Erichsens besøk. I striden om NATOs planer om et rakettforsvar i Europa, har det ifølge Strøm-Erichsen ikke vært noen særlig bevegelse siden 2009. NATO og Norges budskap er fortsatt at systemet ikke er rettet mot Russland.