Faremo: – Grove forbrytelser bør ikke foreldes

FORANDRING: Justisminister Grete Faremo (Ap) vil at foreldelsesfristen på drapssaker og seksuelle overgrep mot barn bør fjernes. (Foto: NTB scanpix)
FORANDRING: Justisminister Grete Faremo (Ap) vil at foreldelsesfristen på drapssaker og seksuelle overgrep mot barn bør fjernes. (Foto: NTB scanpix)

Foreldelsesfristen på drapssaker og seksuelle overgrep mot barn bør fjernes, mener justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har sendt et forslag på høring om å fjerne foreldelsesfristen på de groveste forbrytelsene.

– Det skal være mulig å sette punktum i straffesaker når lang tid har gått. Men for de aller groveste forbrytelsene, kan ikke punktum settes før lovbryteren er straffet – uansett hvor lang tid som er gått siden forbrytelsen fant sted, sier Faremo i en pressemelding.

Dagens foreldelsesfrister avhenger av strafferammen på det enkelte lovbrudd, og for overgrep mot barn, regnes denne fra den dagen fornærmede fyller 18 år, en såkalt utskutt foreldelsesfrist. Denne ordningen ønsker Regjeringen at skal gjelde flere typer lovbrudd mot barn og unge.

Les også: Rektor dømt for å ha gjort elev gravid

Regjeringen vil også styrke rettssikkerheten til barn som blir utsatt for vold fra egen familie og foreslår at det skal utnevnes advokater som ivaretar drepte barns interesser under etterforskningen.

– Jeg er bekymret over at saker er blitt henlagt fordi offeret ikke har hatt noen til å tale sin sak overfor politiet, sier Faremo.

I dag er det ikke foreldelsesfrist for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Det er også vedtatt at det ikke skal være foreldelsesfrist på terrorforbrytelser som straffes med fengsel i over 15 år, men dette er ennå ikke trått i kraft.