Kjøttskandalen:

– Lasagnene kan inneholde eselkjøtt

ESELKJØTT? Finduslasagner kan i tillegg til hestekjøtt inneholde eselkjøtt, frykter franske eksperter. Foto: Chris Helgren (Reuters)
ESELKJØTT? Finduslasagner kan i tillegg til hestekjøtt inneholde eselkjøtt, frykter franske eksperter. Foto: Chris Helgren (Reuters)

Lasagnene fra Findus som er trukket tilbake på grunn av innhold av hestekjøtt, kan også inneholde eselkjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble Findus-lasagner som er merket med at de inneholder 100 prosent oksekjøtt, trukket tilbake fra markedet i Sverige, Frankrike og Storbritannia.

Det skjedde etter at stikkprøver viste at kjøttet i lasagnene var mellom 30 og 100 prosent hestekjøtt.

I kjølvannet av dette er også kjøttprodukter fra andre merker som er laget av det franske selskapet Comigel, trukket tilbake.

Eselkjøtt

Nå frykter franske mateksperter at det ikke nødvendigvis bare er hestekjøtt det er snakk om. Noe av kjøttet kan stamme fra esler, ifølge The Independent.

Avisa skriver at en ny lov som forbyr bruk av hester som transportmiddel på veier i Romania, kan være årsaken til at det har havnet så mye hestekjøtt i oksekjøttprodukter på det europeiske markedet.

Hest og kjerre har vært et vanlig fremkomstmiddel i Romania, men nå frykter man at hundretusenvis av dyrene er sendt til slakterbenken etter endringene i lovverket.

- Ikke fra Romania

En foreløpig utredning gjort av franske myndigheter avslørte at hestekjøttet kom fra et fransk selskap, men at et nederlandsk og kypriotisk selskap også hadde vært involvert. Undersøkelsen viste imidlertid at kjøttet opprinnelig kom fra et rumensk slakteri.

Romanias statsminister avviser på sin side at hestekjøtt er solgt som oksekjøtt fra Romania.

- Ut ifra de data vi har for øyeblikket, kan vi ikke se at det har skjedd noe brudd på de europeiske reglene av noe rumensk selskap eller andre som opererer på rumensk territorium. Jeg er veldig sint, for å være ærlig, sa Victor Ponta under en pressekonferanse mandag ifølge Reuters.

Rumenske myndigheter sier de har undersøkt to rumenske slakterier og slår nå fast at disse ikke har hatt noen kontakt med det franske selskapet.

Krisemøte

Mandag holdes det et krisemøte med franske ministre, ledere for matindustrien og forbrukermyndigheter, melder BBC.

Matminister Guillaume Garot vil forsikre seg om at alle produktene som inneholder feil type kjøtt er fjernet fra butikkhyllene.

Les også: – Biffkjøtt kan ha vært «forurenset» siden i fjor høst

Kan inneholde skadelige hestemedisiner

De franske reaksjonene kommer etter at hestekjøttskandalen i hovedsak har vært ansett som et britisk problem.

I Storbritannia har reaksjonene vært sterke; i Storbritannia regnes det som tabu å spise hestekjøtt og forbrukerne føler seg lurt.

I tillegg er det en viss fare for at hestekjøttet inneholder rester av en smertestillende medisin, fenylbutazon, som brukes til hester. Denne kan være helseskadelig for mennesker.

Findus har trukket produktet tilbake fra markedet og har bedt folk som har kjøpt lasagnen om å la være å spise den.

Les også: Kjøttskandalen vokser i omfang

Flere merker får produkter fra samme produsenten

Det er den franske produsenten Comigel som har laget lasagnen som selges under merkenavnet Findus.

Også andre merkenavn får produkter fra Comigel, deriblant Coop og ICA, som har trukket tilbake noen kjøttprodukter i Sverige, og Aldi, som har trukket noen produkter fra Storbritannia, skriver CNN.

Seks store kjeder i Frankrike; Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Picard and Monoprix, sa søndag at de trekker tilbake lasagne og noen andre produkter.

Den franske forbrukerministeren, Benoît Hamon, sier ifølge The Independent at han ikke ville nøle med å gå til sak mot de franske selskapene som har vært involvert i saken, dersom det viser seg at de kjente til at kjøttet i produktene ikke var rent oksekjøtt.

Findus Nordic, som har ansvaret for Findus i Norden, har begynt å utrede et søksmål mot Comigel og deres underleverandører, ifølge CNN.

Les også: Findus: – Ikke hestekjøtt i norsk lasagne

Norske produkter trukket tilbake

Selv om Findus Norge har forsikret at det ikke er hestekjøtt i lasagnene på det norske markedet, som også er produsert av Comigel, har andre norske produkter blitt trukket fra markedet mens produsentene undersøker om de innholder hestekjøtt.

Produsentene skal ha brukt Comigel som kjøttleverandør, skriver Aftenposten.

Fredag kom meldingen om at NorgesGruppen trekker First Price-lasagne fra butikkene.

Reitan-gruppen og Rema 1000 har også trukket et lasagne-produkt fra butikkhyllene. Begge selskapene understreker at de trekker produktene for å være på den sikre siden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden