Obama ber om atomvåpenkutt og grønn teknologi

TALER TIL FOLKET: Tirsdag holder USAs president Barack Obama sin årlige tale om rikets tilstand, og der vil han bruke tid på å kreve dramatiske kutt i atomvåpenlagrene i hele verden. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
TALER TIL FOLKET: Tirsdag holder USAs president Barack Obama sin årlige tale om rikets tilstand, og der vil han bruke tid på å kreve dramatiske kutt i atomvåpenlagrene i hele verden. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Barack Obama vil slå et slag for grønn teknologi, skattereform og færre atomvåpen når han presenterer sin liberale visjon for USA i talen om rikets tilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I talen han skal holde tirsdag, vil Obama foreslå dramatiske kutt i atomvåpenlagrene både i USA og andre land, ifølge avisa New York Times.

Presidenten og amerikanske militære skal ha blitt enige om USAs arsenal kan reduseres med en tredel.

USA har allerede en avtale med Russland om at antall våpen skal kuttes fra 1.700 til 1.550 innen 2018. Obama mener imidlertid at det er mulig å fjerne flere bomber uten å svekke landets sikkerhet.

Skyhøye forventninger

Atomnedrustningen er en av flere saker som presidenten ventes å ta til orde for i sin tale om rikets tilstand og som av mange vil oppfattes som en dreining mot venstre.

Etter den knusende seieren i valget i november, nyter presidenten langt høyere oppslutning enn før. Forventningene blant tilhengerne hans er skyhøye, og Republikanerne er fortsatt rådville etter nederlaget.

Obama har derfor mulighet til å satse på sin liberale grunnholdning og konfrontasjon med Republikanerne for å få gjennomført sine visjoner i andre periode. Nå trenger han ikke lenger å tenke på gjenvalg.

Les også: Advarer mot alvorlige følger av budsjettkutt

Hard virkelighet

Men den politiske virkeligheten i et skarpt delt Washington og den vanskelige økonomiske situasjonen kan likevel gjøre det vanskelig for ham å sette ambisjonene ut i livet i praksis.

Blant andre saker han har signalisert at han vil prioritere høyt i sin andre presidentperiode, er først og fremst innvandringsreform og nye restriksjoner på håndvåpen, men også skattereform og fornyet klimainnsats.

Dette blir temaer i tirsdagens tale som titalls millioner amerikanere ser i beste sendetid.

Les også: USA utsetter sine økonomiske problemer

Økonomien først

Første bud blir likevel å få orden på økonomien. Ifølge en kilde i Det hvite hus vil han i talen legge fram konkrete planer om investeringer i infrastruktur og industri, grønn energi og utdanning og forskning, først og fremst for å skape arbeidsplasser.

For å holde oppe momentumet etter valget, må han nemlig helt klart og tydelig vise at han har vanlige amerikaneres økonomiske virkelighet, med høy arbeidsløshet, synkende levestandard og tyngende boliggjeld, fremst i tankene.

I en tale til Kongressens demokrater i forrige uke avslørte Obama da også at han vil gjøre innsatsen for å skape nye arbeidsplasser til et sentralt tema i talen.

– Det betyr at vi skal fokusere på utdanning og at alle unge personer blir utstyrt med kunnskapen de trenger for å lykkes i det 21. århundret, sa Obama.

Les også: Obama tatt imot som en rockestjerne

Overskygget

Det var økonomien som dominerte valgkampen i fjor. Men det er siden likevel blitt overskygget av uforsonlig strid om budsjettunderskuddet, våpenspørsmålet etter massakren i Newtown og diskusjonen om innvandring, som ble et hett tema etter at et stort flertall av latinoene stemte på Obama og Demokratene.

Men alle nye forslag om utgifter vil møte forbitret motstand fra Republikanerne, som er opptatt av å redusere budsjettunderskuddet og veksten i statsgjelda.

Før de kan tenke på nye reformer, må Obama og Kongressen avverge enorme, automatiske kutt over hele fjøla som etter planen vil tre i kraft 1. mars, og som kan rasere den skjøre økonomiske veksten og ødelegge alle fine planer Obama måtte ha.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden