Afghanske tolker fikk norsk våpenopplæring

LÆRTE BORT: Fram til norske soldater trakk seg ut av Afghanistan i fjor høst, fikk en rekke afghanere opplæring i bruk av ulike våpen. (Illustrsjonsfoto: NTB scanpix)
LÆRTE BORT: Fram til norske soldater trakk seg ut av Afghanistan i fjor høst, fikk en rekke afghanere opplæring i bruk av ulike våpen. (Illustrsjonsfoto: NTB scanpix)

Norske soldater i Afghanistan har gjennom en årrekke lært opp sivile, afghanske tolker som jobbet for Forsvaret i våpenbruk, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til norske soldater trakk seg ut i fjor høst, fikk en rekke afghanere opplæring i bruk av ulike håndvåpen, skarpskytterrifler, granatkastere og maskingevær.

Noen av tolkene fikk også egne våpen. I noen tilfeller skal tolker også ha bemannet de tunge maskingeværene montert på kjøretøyene norske soldater brukte i felt.

Tolker VG har snakket med anslår at 10– 12 av tolkene har avfyrt våpen under skuddvekslinger sammen med norske soldater.

– Tolkene oppfattet seg selv som stridende, vi oppfattet dem som stridende. De fleste som var med ut i felt, fikk opplæring på de ulike våpnene avdelingen hadde, sier en Afghanistan-offiser til avisen.

En annen erfaren Afghanistan-offiser forteller at det ikke har vært noen klare regler for hva tolkene skulle og ikke skulle gjøre.

– Forsvaret har hatt en sterk tradisjon for at det er sjefen på bakken i Afghanistan som i stor grad tar avgjørelsene og bestemmer. Da utvikler det seg tradisjoner og kulturer som får slike utslag, sier han.

Les også: Halvparten av alle afghanere betalte bestikkelser i 2012

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier at de ikke visste om våpenopplæringen.

– Det å delta i stridshandlinger er ikke en del av tolkenes oppgaver, og det har derfor heller ikke vært en oppgave for norske soldater å drive opplæring i våpenbruk overfor dette personellet, skriver oberstløytnant John Espen, pressetalsmann ved FOH, i en epost.

Nå vil Forsvaret granske saken.

– De opplysningene som fremkommer gjennom VG må vi undersøke nærmere, men det vil nødvendigvis ta noe tid, skriver Lien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden