Slik avslører du falske nettbutikker

FALSKT: Alle disse tre nettbutikkene er mest sannsynlig falske, som drnorge.com. Men de ser ofte proffe ut, og mange lar seg lure. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press).
FALSKT: Alle disse tre nettbutikkene er mest sannsynlig falske, som drnorge.com. Men de ser ofte proffe ut, og mange lar seg lure. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svindlere utnytter varemerker som Beats by Dr. Dre, Ugg og Canada Goose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Fake side?", "Svindel?", "Falsk nettbutikk?". Slike e-poster havner i DinSides tipsboks så å si hver eneste uke.

Av og til har tipserne gått fem på, og i stedet for å få varer i postkassa, har de bare satt fast skjegget.

"Forbrukerombudet mottar jevnlig henvendelser fra forbrukere som er blitt svindlet, eller som er redde for å bli svindlet ved netthandel" melder Forbrukerombudet.

Du har i hovedsak to typer falske nettbutikker: De som ikke sender deg noe som helst, og de som sender deg falske varer. Begge er uansett svindel.

Disse merkene blir oftest forfalsket – se hva Tollvesenet stanser på grensa

"Jeg har to ganger forsøkt å bestille hodetelefoner fra drnorge.com. De selger de populære Beats-hodetelefonene til en rimelig penge. Jeg har ikke fått gjennom en transaksjon, men har tastet inn kortdetaljene et par ganger" skriver en leser til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kunne svært enkelt ha luktet lunten, lenge før han bestilte produktene. For det er enklere enn mange tror. Her er punktene du bør gå gjennom før du bestiller varer fra en ukjent nettbutikk.

Sharp anmeldte norsk nettbutikk

Råd #1: Google!

ENKELT OG GREIT: Ta et Google-søk på nettbutikken, og du vil kjapt få opp andres erfaring. Her får vi resultater som tyder på at drnorge.com er svindel. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).ENKELT OG GREIT: Ta et Google-søk på nettbutikken, og du vil kjapt få opp andres erfaring. Her får vi resultater som tyder på at drnorge.com er svindel. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).

Det finnes ingen universell, offisiell svarteliste over falske nettbutikker i Norge, men det finnes noe annet: Google. Og vårt første, og beste tips for å avsløre falske nettbutikker er så banalt som dette: Google!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

La oss ta vår uheldige leser over som eksempel:

Et raskt Google-søk på "drnorge.com" gir deg først treff direkte til nettsiden, etterfulgt av en tråd fra forumet Diskusjon.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her har brukerne sett nærmere på siden, og raskt kommet med utspill som "Dette er IKKE EKTE!", "Fake fake fake fake" og "Anbefaler å holde deg unna denne siden".

Samtidig rapporterer en norsk blogger at hun faktisk har fått levert sine hodetelefoner fra drnorge.com, men som hun skriver: "Kan selvfølgelig hende at de er fake".

Og på Scambook.com rapporterer en annen kunde at produktet er falskt, etter å ha sjekket serienummeret.

Dette tok oss bokstavelig talt ti sekunder å finne ut av, og selv om man selvfølgelig ikke skal ta alt man leser på nettet for god fisk, gir det deg en god indikasjon på om nettbutikken er til å stole på eller ikke.

Les også: Historisk lavt nivå på kortsvindel i Norge

Får du for mange treff ved å bare google nettbutikkens navn eller domene, kan du forsøke å legge til søkeord som "svindel" (/"scam") eller "falsk" (/"fake") for å se om noen har kommet til denne konklusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joda, dette kan bli en selvoppfyllende profeti, men for å si det sånn: Du finner ingen som diskuterer hvorvidt MPX.no er svindel eller ikke.

143 norske nettbutikker testet – hvilke er flinkest?

Råd #2: Kontaktinformasjon

GMAIL: Om en nettbutikk ber deg kontakte dem på en Gmail-adresse, bør du tenke deg godt om. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).GMAIL: Om en nettbutikk ber deg kontakte dem på en Gmail-adresse, bør du tenke deg godt om. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Driver man seriøst, bør man ikke ha noe problem med at folk tar kontakt.

Dette erfarer vi ofte som journalister i DinSide, da det å finne kontaktinformasjon til svindlere kan være vanskelig, og en god indikasjon på at de er nettopp svindlere.

Se derfor etter "Om oss" (/"About us"), "Kontakt" (/"Contact") eller liknende på nettbutikken.

Jo mer informasjon du finner her, og jo lettere den er å forstå, jo tryggere vil butikken trolig være. Legg også merke til hva som faktisk oppgis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Store mørketall ved nettsvindel

Fremstår butikken som norsk, mens den egentlig ligger i Kina, bør det lyse en varsellampe.

Husk også at vilkårinformasjon kan være nyttig å lese uansett om butikken driver urent, for eksempel for å sjekke at det ikke kommer moms og toll på toppen av prisen.

I drnorge.com-eksempelet finner vi følgende kontaktinformasjon: ideassky@gmail.com og et kontaktskjema.

At en nettbutikk bruker en Gmail-adresse, og ikke oppgir noen fysiske adresser eller telefonnumre, er et svært dårlig tegn.

Også konkurs kan være en fare ved netthandel – slik beskytter du deg

Råd #3: Språket

"OVERSATT": Drnorge.com bør jobbe med rettskrivingen om de vil virke mer troverdig. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).

Man skal ikke skue hunden på hårene, men når det gjelder nettbutikker, er dette hunder du bare bør skue så mye som mulig. For er språket hårete, er butikken mye mulig en slu rev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 22 banker får BankID på mobil

Svindlerne opererer ofte på denne måten: De designer én nettside, får utseendet pent og i tråd med varemerket, registrerer en haug adresser spesifikt til hvert land og oversetter teksten i hui og hast, gjerne med Google Translate og liknende tjenester.

På den måten kan de spre lureriet sitt til millioner av mennesker med minimalt arbeid, og satse på at noen går i fella.

Det gjør de også, ellers hadde ikke svindlerne eksistert.

Med andre ord: Er språket dårlig, er det all grunn til å være skeptisk. Drnorge.com er skrevet på norsk, men språket ligger tettere opp til det du finner i søppelpost-boksen din enn det du leser i seriøse nettaviser.

Som i mange andre svindelbutikker ser man ikke hvor dårlig det er før man klikker seg bort fra forsiden. Her finner vi for eksempel produktbeskrivelsen "Det mest avgjørende er at du fortsatt vil føle seg kule og koselige mens bruke den i lang tid senere". Varsku her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd #4: Sjekk med merket

GODE RÅD: Merkenes egne nettsider kan gi deg råd for å avsløre falske nettbutikker. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).GODE RÅD: Merkenes egne nettsider kan gi deg råd for å avsløre falske nettbutikker. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).

Svært ofte er det bestemte merkevarer som leder nordmenn til falske nettbutikker. Svindlerne kjøper seg annonser i Google og sikrer seg mange treff, og når du søker etter for eksempel "Canada Goose" kan falske butikker poppe opp med svært lave priser.

Så dyrt kan det bli om du kjøper falske merkevarer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også merkevareeierne er smertelig klar over dette, derfor har mange av dem lister over autoriserte nettbutikker som selger varene deres. Her kan du sjekke om nettbutikken du har kommet over faktisk er ekte eller ikke; spesielt aktuelt om nettbutikken kun selger ett merke.

Nettbutikken i eksempelet vårt, drnorge.com, befinner seg ikke på Beats sin liste, men så er også listen svært kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan med andre ord ikke forvente å finne alle ekte butikker på slike lister, men du finner ofte gode generelle råd, som Beat sitt: "Er prisen for god til å være sann, er den trolig det".

Et utsagn som kunne vært et eget punkt på denne listen. Noen tilbyr også å la deg sjekke serienummeret på produktet du har fått, for å avsløre eventuelle falske varer.

Forbrukerombudet har samlet et knippe falske butikker her: Falske nettbutikker

Eksempler på varemerkers egne lister: Ugg sine ekte nettbutikker Canada Goose sine ekte nettbutikker
Beats by Dr. Dre sine autoristerte forhandlere

Råd #5: Gå dypere

FRA KINA: At drnorge.com drives fra Kina er ikke lett å se på selve nettstedet, men enkelt å se etter et whois-søk. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).FRA KINA: At drnorge.com drives fra Kina er ikke lett å se på selve nettstedet, men enkelt å se etter et whois-søk. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke).

Om du har hørt med Google, konferert med selskapet bak varen, sjekket kontaktinformasjonen og sett på språket, har du trolig mer enn nok. Men vil du gå enda dypere, kanskje mest for moro skyld, stanser det ikke her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For det første: Nettsider med .no-domene må være tilknyttet et selskap registrert i Norge. Og med fare for å være navlebeskuende, tør vi påstå at norske selskaper er forbundet med forsvinnende liten fare for ren svindel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slutter nettadressen på .no kan du altså senke skuldrene noe, uten å hoppe over de andre punktene i denne saken av den grunn.

Vil du se hvem som eier en nettside, uansett hva slags domene den har, kan du gjøre det via et såkalt whois-søk. Som i "who is", altså "hvem er". Dette kan du for eksempel gjøre på whois.net.

Noen ganger finner du ikke stort her, da man kan beskytte seg mot slike søk, og dette er da et dårlig tegn. Taster vi inn eksempelet vårt, drnorge.com, får vi raskt opp informasjon om hvem som eier nettadressen og kontaktinformasjon til eieren.

Dette er en herr eller fru Cheng Wenrui, bosatt i Beijing i Kina. Ikke spesielt tillitsvekkende når nettsiden utgir seg for å være norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Falske annonser florerer på Facebook – hverken Facebook eller svindlerne vil svare

Vær forsiktig uansett

TRYGGERE: Har du handlet med kredittkort vil du få pengene tilbake om du blir svindlet. Det står i norsk lov. (Foto: Colourbox.com)TRYGGERE: Har du handlet med kredittkort vil du få pengene tilbake om du blir svindlet. Det står i norsk lov. (Foto: Colourbox.com)

Det er ofte kostbare produkter som blir ofre for falske nettbutikker. Så som sagt: Finner du dyre varer til lave priser, er det trolig for godt til å være sant. Det er grenser for hvor billig butikker kan selge disse varene og fortsatt tjene på det.

Er du ennå i tvil etter å ha gått gjennom alle punktene i denne artikkelen, ville vi holdt oss langt unna.

Det eneste du risikerer ved å ikke handle i den billigste nettbutikken er å gå glipp av et godt tilbud. Det du risikerer ved å faktisk handle der, er å bli lurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du har tatt avgjørelsen om å stole på en ukjent nettbutikk, bør du uansett være forberedt på at ting ikke går som planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste måten å gjøre dette på, er å betale med kredittkort, da finansavtaleloven sikrer deg mot å tape pengene dine.

Også enkelte tjenester som Paypal gir deg svindelbeskyttelse.

Generelt bør du aldri gi noen penger før du har mottatt varene, og det aller minst sikre er å overføre pengene direkte. Ber nettbutikken om dette, bør du trekke deg.

Les mer kredittkjøp her:

DinSide har bedt drnorge.com om å svare på hvorvidt de selger falske hodetelefoner eller ikke. Vi har foreløpig ikke fått svar.

Har du selv blitt utsatt for falske nettbutikker? Del din erfaring under artikkelen!