Svindal ble utforkonge i Schladming

Aksel Lund Svindal viste seg knallsterk og vant VM-gull i utfor lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Aksel Lund Svindal viste seg knallsterk og vant VM-gull i utfor lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Fire gullmedaljer i fire VM på rad. Det kan ikke gjøres bedre, og det er da også bare Aksel Lund Svindal som har klart det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vant sitt første VM-gull i utforrennet i Åre i 2007. Der gikk han også til topps i storslalåm. Det ble nye gullmedaljer både i Val d'Isère i 2009 og i Garmisch-Partenkirchen for to år siden.

Lørdag rykket han opp i superklassen med utforseieren i Schladming. Nå står han med fem VM-gull totalt, like mange som Kjetil André Aamodt, Gustavo Thöni og Ingemar Stenmark. Det er bare legendene Toni Sailer (7 gull) og Jean-Claude Killy (6) som har flere.

Svindal er alpinsportens gentleman i særklasse. Han er også gullgutt de luxe, og i Schladming leder han medaljekampen med 2-1 over hele det østerrikske laget, etter at han også tok bronsen i superkombinasjonen onsdag.

Nå står Svindal med 11 mesterskapsmedaljer totalt i VM og OL. Han ligger fortsatt ni medaljer bak Kjetil André Aamodt, men han eter seg innpå, og fortsatt er VM i Schladming bare halvveis for Svindals del.

Både superkombinasjonen og storslalåm gjenstår. Han er medaljekandidat i de øvelsene også.

Ikke lett

– Jeg blir stadig minnet på medaljerekorden til Aamodt, men hvis jeg skal slå den, må jeg holde på til jeg blir 40 år. Det er ikke noe jeg tenker mye på, sa Svindal på den internasjonale pressekonferansen i Schladming.

Der dukket ekspertkommentator fra NRK, Kjetil André Aamodt, opp. Da ble det med en gang snakk om antall medaljer.

– Det er aldri lett å vinne VM- eller OL-medaljer. Det er ikke noe man bare kommer og henter. Det så alle i super-G på onsdag. Jeg var storfavoritt, men innfridde ikke. Nei, det er små marginer som skiller, men etter at Kjetil Jansrud, min beste og eneste lagkamerat, måtte reise hjem med skade, har jeg vært veldig motivert for å ta denne utforseieren, fortalte Svindal.

Han sa også at det aldri er noen lette løp, men noen løp er mye tøffere enn andre, og han la ikke skjul på at lørdagens VM-utfor var av den aller tøffeste sorten.

– Måtte kjempe

– Det var isete, humpete, dårlig sikt, og det gikk fort. Her måtte jeg virkelig kjempe for hvert hundredel. Det var om å gjøre å gi alt fra toppen av, men jeg måtte også passe på å kjøre taktisk i de to siste, vanskelige portene, sa Svindal.

Bortsett fra på den første passeringen etter snaue 20 sekunder var Svindal raskest eller nest raskest i alle partier av løypa. Han kjørte kontrollert, men tok de sjansene som var nødvendig.

Risikoen i gulløpet var høy.

Italieneren Dominik Paris kjørte inn til sølvet lørdag. Han var 46 hundredeler bak Svindal, mens franske David Poisson på bronseplass ble slått med 97 hundredeler. Det var forresten han som ledet da Svindal kjørte i mål.

Beste østerriker, Klaus Kröll, endte på fjerdeplass. Han var 1,35 sekund bak og ble knust.

– Da jeg kom til mål, mentalt sett helt utladet, skjønte jeg at jeg hadde gjort et gulløp, men jeg tenkte også at dersom det kom noen og slo meg, så ville det bli sølv, og det hadde vært fortjent det også, sa Aksel Lund Svindal.