Ap mener boligbygging må prioriteres

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen vil bygge flere boliger. Foto: Anders Vanderloock / NTB scanpix
Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen vil bygge flere boliger. Foto: Anders Vanderloock / NTB scanpix

Arbeiderpartiet mener bygging av nok boliger er tvingende nødvendig og kanskje viktigere enn naturmangfold, kulturminner og jordvern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det viktigst å bygge nok boliger, sier partiets nestleder og leder av programkomiteen, Helga Pedersen, til Aftenposten.

Pedersen mener det er helt nødvendig å bygge flere boliger, særlig rundt de store byene, og åpner nå for en debatt om hva som skal veie tyngst: nye boliger eller andre hensyn som rødlistede arter.

Les også: Dette er dine fem største økonomiske bekymringer

For å holde tritt med befolkningsveksten, er det ifølge Prognosesenteret behov for 40.000 nye boliger årlig.

– Finanskrisen i 2009 førte til en nedgang i boligbyggingen. Det, kombinert med en sterk befolkningsvekst har ført til en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel som vi må gjøre noe med, sier Pedersen.

Hun peker på at hensynet til for eksempel naturmangfold og jordvern har stoppet helt, forsinket eller fordyret byggeprosjekter. Hensynet til alt fra frosker til salamandre og hekkende hubroer har kostet tid og penger, noe Arbeiderpartiet nå vil ha en slutt på.

Les også: - Bedre å leie enn å eie

Pedersen sier videre at kommunene ikke lenger kan vegre seg mot å legge ut områder til boliger. De må nå sine mål i henhold til befolkningsveksten, sier hun.

Arbeiderpartiets boligmelding legges fram før påske. Partiprogrammet for neste stortingsperiode blir vedtatt på partiets landsmøte i slutten av april.

Personvernpolicy