Rios agenter slår ned på tissing

Må man, så må man. Det tenker nok disse deltakerne under en fest i forkant av karnevalet i Rio. Men byens myndigheter ønsker en slutt på urinering på offentlig sted, og har sendt ut kommunale agenter for drive «pottetrening». Foto: Reuters / NTB scanpix

Karnevalsbyen Rio de Janeiro vil ikke lenger at gatene skal være et stinkende urinal. Agenter er ute for å knipe «tissere» på fersken under årets fest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har kledd seg i vanlige klær. Likevel skiller de seg ut i mengden som har samlet seg under den berømte Kristus-statuens høyre arm, noen dager før det store karnevalet åpner lørdag. Mennesker kledd i alt fra undertøy og Angry Birds-masker til djeveldrakter og bastskjørt, fyller gatene.

Agentene sniker seg rundt i sidegater, langs en kanal, bak trær. De jakter på mannfolk med buksesmekken åpen eller damer på huk bak en busk.

Tidlig på kvelden er fangsten liten.

– De har ikke drukket nok ennå, fastslår patruljeleder Marcelo Maywald.

Les også: Ristet løs i Rio

Tatt på fersken

Men snart dukker det opp to menn i miniskjørt, blonde parykker og matrosluer. Idet de skal til å gjøre sitt, blir de omringet av fire agenter.

– Bli med oss. Dere vet dere ikke burde gjøre det der, sier en av den.

Like i nærheten pågripes en skjorteløs mann med stråhatt for samme synd.

Agentene er ikke bevæpnet og har ikke med seg håndjern. Mannen i stråhatten stikker av, de to i miniskjørt erkjenner at de ikke er like spreke, eller er litt for fulle til å rømme. De blir kjørt til politistasjonen.

Selv om politiet utsteder noen bøter for å urinering på offentlig sted, er den vanligste straffen at man går glipp av resten av festen.

– Vi vil bare bevisstgjøre folk, sier Alex Costa, sjef for offentlig orden i byen som skal være vert for verdenscupen i fotball neste år og OL i 2016.

Les også: Flere drap enn i enkelte krigsherjede land

Flyter fritt

Byen har tidligere forsøkt å rydde slumområder for narkolangere og strender for selgere uten tillatelse. Nå er det tisserne – «mijoes» – som står på dagsordenen.

– Det er det vi får mest klager på, sier Costa.

Urinen flyter fritt i gatene under karnevalet, en bieffekt av at øl og brennevin gjør det samme. Derfor vil det i år være plassert ut 18.000 ekstra toaletter. 7.700 agenter skal hjelpe politiet å slå ned på offentlig urinering, så vel som feilparkering og ulovlig gatesalg.

Det ventes 6 millioner mennesker til festlighetene fra lørdag til tirsdag. Karnevalet har tatt seg kraftig opp etter at det for noen år siden var hemmet av økonomiske nedgangstider og kriminalitet. Nesten 500 band eller grupper skal opptre under paraden onsdag. Det gir byen inntekter på anslagsvis 3,5 milliarder kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden