Frp krever språktester for innvandrerforeldre

Sju av ti minoritetsbarn har språkproblemer på osloskolene. Nå vil Frp sette strengere krav til foreldrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har siden 2006 brukt 400 millioner kroner på språksatsing i barnehagen. Likevel må sju av ti minoritetsbarn få særskilt språkopplæring i skolen.

– Dette viser at integreringen på langt nær har vært god nok, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen, til Aftenposten.

Les også: Frp støtter forslag om utendørs soveforbud i Oslo

Regjeringens satsing på gratis barnehage i noen bydeler i Oslo, og etter hvert i Bergen og Drammen, skulle forberede barn til skolestart, bedre norskferdighetene til minoritetsspråklige barn og øke sosialisering. Evalueringen kommer først neste år, men det er klart at språksatsingen ikke har lyktes.

Frps løsning er å kreve at foreldrene må bestå språktester for i det hele tatt å få opphold i Norge, samt å bestå obligatorisk språktest på introduksjonsprogrammet som tilbys flyktninger.

– Foreldrene har et stort ansvar for å lære barna sine det norske språk. Men de er selvsagt ikke i stand til dette dersom de ikke behersker språket selv, sier Johansen.

Les også: Ber deg varsle om naboen svindler trygd

For mange barn blir barnehagen ofte det første møtet med norsktalende barn. Områdeleder Berit Norstrøm i Søndre Nordstrand bydel sa til Aftenposten fredag at en del minoritetsforeldre tror at barna lærer norsk kjapt – noen måneder før skolestart. Det er en myte, sier hun. Flere forskere mener det tar fem-seks år å lære seg et nytt språk.

Kaldheim-utvalgets offentlige utredning fra 2011 viser at frafallet fra videregående skole blant unge med innvandrerbakgrunn er betydelig høyere enn blant annen ungdom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden