Obama advarer mot alvorlige følger av budsjettkutt

President Barack Obama taler under avskjedsseremonien for forsvarsminister Leon Panetta. Obama sier at automatiske kutt ville ramme forsvaret spesielt hardt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
President Barack Obama taler under avskjedsseremonien for forsvarsminister Leon Panetta. Obama sier at automatiske kutt ville ramme forsvaret spesielt hardt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

Det hvite hus advarte fredag mot de alvorlige konsekvensene automatiske budsjettkutt vil få for vanlige amerikanere og landets økonomi om ikke politikerne besinner seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom ikke Kongressen blir enig om mer ordnede kutt på budsjettet, vil de automatiske kuttene innebære at alle budsjetter unntatt forsvarsbudsjettet blir kuttet med 9 prosent, mens forsvarsbudsjettet kuttes med 13 prosent.

Det hvite hus sier at slike dype kutt ville ramme en lang rekke sektorer som har betydning for vanlige folk, blant annet politi, støtte til småbedrifter, matvaresikkerhet og skatteinndriving.

Hundretusener av statlig ansatte ville bli permittert, blant dem 1.000 FBI-agenter og politifolk og 10.000 lærere, og 600.000 kvinner og barn med lave inntekter ville miste sine mattilskudd.

I tillegg ville 373.000 mentalt syke personer gå glipp av nødvendig behandling, og lån til småbedrifter ville reduseres med 540 millioner dollar.

Les også: USA utsetter sine økonomiske problemer

Verst for forsvaret

Forsvarsbudsjettet ville bli særlig hardt rammet, og president Barack Obama gjorde det fredag klart under en avskjedsseremoni for forsvarsminister Leon Panetta at det ville få følger for USAs nasjonale sikkerhet.

– Det er ingen grunn til at dette skal skje. Å få vårt budsjett i orden krever en balansert tilnærming, ikke massive, vilkårlige kutt som ville ha alvorlige følger for våre militære beredskap, sa Obama.

USAs væpnede styrker har allerede foretatt enkelte innsparinger i tilfelle kuttene iverksettes. Blant annet har marinen stanset utplasseringen av et hangarskip i Persiagolfen, mens forsvaret dropper flyshowet i Paris for første gang.

Les også: Obama vil ha republikansk forsvarsminister

Kraftig advarsel

Advarselen er den kraftigste Det hvite hus har sendt mot Kongressen hittil om det såkalte budsjettstupet som skulle ha inntruffet ved nyttår.

Kongressen ble i siste liten enig om å øke skatten for de rikeste amerikanerne, men utsatte en beslutning om de automatiske kuttene i to måneder.

Republikanere og demokrater er enige om behovet for å redusere de enorme budsjettunderskuddene slik at ikke gjelda fortsetter å vokse like fort. Men de er dypt uenige om hvordan og hvor raskt dette skal oppnås.

Damoklessverd

Vedtaket om automatiske kutt over hele fjøla ved nyttår i år ble gjort i 2011 da de ikke kom til enighet. Tanken var at de automatiske kuttene ville være så drastiske at det ville tvinge dem til å bli enige om mer ordnede og ansvarlige kutt.

Damoklessverdet var likevel ikke så truende at de greide å bli enige til slutt.

Republikanerne insisterer på at underskuddet må reduseres utelukkende ved hjelp av dype kutt i alle budsjettposter unntatt forsvarsbudsjettet, mens demokratene mener skattene må økes slik at kuttene ikke blir like kraftige, særlig på helse, utdanning og sosiale programmer.

Republikanerne mener at Obama og demokratene ikke tar situasjonen på alvor. De sier også at de ikke har noen grunn til å gå med på flere skatteøkninger etter at de aksepterte høyere skatt for de rikeste ved nyttår.

Demokratene på sin side peker på at Obama ble gjenvalgt i fjor på et løfte om å øke skattene for de rikeste, ikke for vanlige amerikanere.

Les også: Børsras i USA etter Obamas valgseier

Resesjon

Dersom de ikke blir enige, har økonomiske eksperter regnet ut at USA trolig ville bli kastet ut i en ny resesjon, at den økonomiske framgangen den siste tiden ville stanse opp, og at en million jobber ville gå tapt bare i år.

Et lite forvarsel var siste kvartal i fjor da det ble registrert en liten nedgang i veksten, til dels fordi forsvarsdepartementet utsatte investeringer av frykt for at de skulle rammes av kutt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden