De fleste voldtekter skjer på fest

FLERE SIDER: Overfallsvoldtekter får ofte mest oppmerksomhet, men statistikk fra Kripos viser at festvoldtekter står for majoriteten av anmeldte voldtekter. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
FLERE SIDER: Overfallsvoldtekter får ofte mest oppmerksomhet, men statistikk fra Kripos viser at festvoldtekter står for majoriteten av anmeldte voldtekter. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

I fjor ble det anmeldt 1.226 voldtekter her i landet, en økning på 0,4 prosent fra 2011. De aller fleste voldtektene skjer på fest, viser nye tall fra Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos presenterte torsdag voldtektstallene for fjoråret i sin rapport «Voldtektssituasjonen 2012».

Tallene viser at det i fjor ble levert inn 1.226 voldtektsanmeldelser her i landet. Økningen siden 2011 er på beskjedne 0,4 prosent, men på 11,9 prosent fra 2008.

Etterforskningsleder Reidar Brusgaard ved Kripos sier til NTB at de ikke har noe entydig svar på om økningen skyldes flere voldtekter eller om flere velger å anmelde forholdene.

Hele 40 prosent av anmeldelsene i fjor gjaldt voldtekter som skjedde på fest, en økning på 1 prosent sammenlignet med året før.

Rus

Svært ofte er det rus med i bildet. Dette gjelder voldtekter generelt, men festrelaterte voldtekter spesielt. I 61 prosent av voldtektsanmeldelsene var den fornærmede påvirket av alkohol under voldtekten. I 92,4 prosent av de festrelaterte voldtektene har offeret oppgitt å være ruspåvirket.

Antall overfallsvoldtekter står for 13 prosent av anmeldelsene i fjor, en nedgang på hele 42 prosent fra 2011. Brusgaard sier de ikke har noe klart svar på hva dette skyldes.

Gjerningsmann og offer kjente hverandre i 58 prosent av de anmeldte voldtektene.

Les også: - Politiet må ha voldtekt som førsteprioritet

Stabilt, men økende

Med 1.226 anmeldte voldtekter i fjor betyr det at det i snitt ble anmeldte tre voldtekter hver dag i Norge. Statistikken viser at antall anmeldelser er stabilt, men økende.

Anmeldelsene er delt i fem kategorier. I tillegg til festrelaterte voldtekter og overfallsvoldtekter, viser tallene at såkalte relasjonsvoldtekter står for 18 prosent av anmeldelsene og sårbarhetsvoldtekter for 8 prosent. I kategorien «annet» finner vi 21 prosent av anmeldelsene.

Av andre hovedpunkter i rapporten kommer det fram at nærmere halvparten av voldtektene ikke blir anmeldt før det har gått minst en uke etter hendelsen.

I 75 prosent av tilfellene var gjerningsmannen registrert med andre lovbrudd.

Les også: Derfor henlegges ofte voldtektssaker

Hovedsakelig menn

Voldtektsforbryterne er hovedsakelig menn, men også 15 kvinner ble anmeldt for voldtekt i fjor. Dette er en økning fra året før da seks kvinner ble anmeldt.

I saker der kvinner er en mistenkt gjerningsperson, begås ofte voldtekten sammen med flere. Enten ved at kvinnen filmer selve overgrepet eller benytter makt overfor fornærmede, står det i rapporten.

De aller fleste voldtektene skjer i Oslo. Det ble levert inn 251 voldtektsanmeldelser i Oslo i fjor, en nedgang på 4 prosent fra 2011. Ifølge rapporten har Oslo flere voldtektsanmeldelser enn de ni største byene i Norge til sammen.

Flest anmeldelser for voldtekt kommer i juli og august, noe som forklares med sommertid og økt uteliv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden