Syria leverer FN-protest etter israelsk angrep

Syria reagerer sterkt på at Israel skal ha gjennomført et luftraid inne i landet. Fotoillustrasjon fra 2012: AP / NTB scanpix.
Syria reagerer sterkt på at Israel skal ha gjennomført et luftraid inne i landet. Fotoillustrasjon fra 2012: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria leverer en formell protest til FN etter at Israel skal ha gjennomført minst ett luftangrep på syrisk territorium onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protesten er levert til sjefen for FNs observatørstyrke på Golanhøydene (UNDOF). Generalmajor Iqbal Singha fikk overlevert protesten av det syriske utenriksdepartementet.

Syria mener det israelske flyangrepet bryter med avtalen som Syria og Israel inngikk i 1974. Avtalen skulle hindre kamper mellom israelske og syriske soldater i det omstridte området.

Les også: Flere titalls drepte funnet i Aleppo

Syrias ambassadør i Libanon, Ali Abdul-Karim Ali, sa torsdag at det israelske angrepet kan føre til et «overraskende» svar fra regimet i Damaskus.

Uklart

Det er fortsatt uklart hva som egentlig har skjedd og hva som var målet for angrepet. Opplysningene er motstridende.

Syriske myndigheter sier de israelske jagerflyene natt til onsdag fløy så lavt at de unngikk radaren. Angrepet var ifølge den syriske hæren rettet mot et militært forskningssenter i nærheten av Damaskus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Obama vil ikke intervenere militært i Syria

En kvinne som bor i nærheten, sier til Reuters at hun våknet av lyden av raketter som traff bygningen, men hun kan ikke si om de ble avfyrt fra et fly.

Ikke navngitte diplomater og opprørere sier på sin side at det israelske angrepet var rettet mot en våpentransport like ved grensen til Libanon. De sier også at lastebilene kan ha vært på vei til den libanesiske Hizbollah-geriljaen med avanserte raketter.

Fordømmer

Russland, Hizbollah og Den arabiske liga reagerer alle sterkt på opplysningene om at Israel har gått til angrep inne i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom denne informasjonen er korrekt, vil det være et grovt brudd på FN-charteret, fremholder det russiske utenriksdepartementet og viser til at Syrias suverenitet i så fall er krenket.

Også Iran gikk hardt ut mot israelerne. og varslet at angrepet ville få «alvorlige konsekvenser».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et forsøk på å undergrave regjeringens seirer over opprørerne i Syria, sier utenriksminister Ali Akhbar Salehi, som hevder angrepet må ha vært koordinert med Vesten.

Les også: NATOs luftvernraketter klare til innsats mot Syria

Hizbollah kaller det et forsøk fra Israels side på å ødelegge Syria.

Den arabiske liga mener angrepet en klar aggresjon og en åpenbar krenkelse av en arabisk stats suverenitet.

– To drept

Den syriske hæren avviser at en våpentransport ble bombet ved grensa til Libanon. Den oppgir at to mennesker ble drept og fem såret i angrepet ved Damaskus.

Israel har ikke kommentert meldingene, men gjør det klart at enhver forsendelse av våpen til Hizbollah ville være å krysse en rød linje. Også USA advarer Syria mot å sende våpen til Hizbollah.

Israels frykt er at avanserte, tunge våpen, blant annet luftvernraketter eller kjemiske våpen, skal sendes fra Syria til Hizbollah.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN bekymret

FNs generalsekretær Ban Ki-moon betegner meldingene om angrepet som dypt urovekkende, men tilføyer at det ikke har vært mulig å stadfeste at Syrias anklager mot Israel er riktige.

– Generalsekretæren ber alle berørte parter om å forhindre økt spenning i regionen og strengt etterleve folkeretten, spesielt med tanke på suvereniteten til landene i regionen, sier Bans pressetalsmann Eduardo del Buey.

UNDOF-styrken opplyser at den ikke har observert israelske fly over Golanhøydene, men påpeker samtidig at dårlig vær har svekket sikten i området de siste dagene.