Breivik anmelder Ila fengsel og Faremo

Terrordømte Anders Behring Breivik mener seg utsatt for psykisk mishandling, gjennom det han mener er ytringsforbud og at han stadig blir utsatt for fysiske undersøkelser i fengselet. Foto: NTB scanpix.
Terrordømte Anders Behring Breivik mener seg utsatt for psykisk mishandling, gjennom det han mener er ytringsforbud og at han stadig blir utsatt for fysiske undersøkelser i fengselet. Foto: NTB scanpix.

Terrordømte Anders Behring Breivik har anmeldt direktøren for Ila fengsel og justisminister Grete Faremo og hevder seg utsatt for tortur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Anmeldelsen ble avgitt i fengselet til politibetjenter fra Asker og Bærum politidistrikt 18. januar, opplyser Breiviks advokat Tord Jordet til NTB.

Det er soningsforholdene i Ila fengsel Breivik klager på. Langvarig isolasjon, manglende tilgang til luftegård og fravær av mosjon er blant forholdene han nevner i anmeldelsen.

Han mener seg også utsatt for psykisk mishandling, gjennom det han mener er ytringsforbud og at han stadig blir utsatt for fysiske undersøkelser i fengselet.

Breivik mener seg utsatt for hevn fra ansatte i Justisdepartementet som han forsøkte å ramme 22. juli 2011. Han begrunner anmeldelsen med at alt han omtaler er brudd på straffelovens bestemmelser om tortur.

Ferie

Direktør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, befinner seg på ferie i utlandet og sier han ikke kjenner til anmeldelsen.

– Jeg må se anmeldelsen før jeg kan kommentere saken, sier Bjarkeid til NTB.

Les også: Breivik kraftig ut mot fengselsdirektøren

Kjernen i anmeldelsen er det samme som Breivik beskrev i et 27 sider langt klagebrev han sendte til Kriminalomsorgen før jul. Også der trakk han fram isolasjonen og at Bjarkeid og toppledere i Kriminalforvaltningen og Justisdepartementet ønsket å drive ham til selvmord i fengselet.

I kjølvannet av dette brevet ba fengselsdirektøren om å få sin habilitet vurdert.

Presses til selvmord

– Det påståtte motivet de ansatte i Justisdepartementet er hevn, og et forsøk på å presse ham til selvmord gjennom å gjøre soningsforholdene ulevelige, sier Jordet.

I anmeldelsen, hvor det også hevdes at soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene, krever Breivik at politiet umiddelbart griper inn for å stanse regelbruddene.

Det er den isolerte soningen på avdelingen med særlig høy sikkerhet som Breivik mener er den største belastningen. I oktober klaget han på vedtaket om at det strenge regimet i fengselet skulle opprettholdes.

Les også: Breivik har hatt besøk av sin mor i fengselet

Denne klagen er imidlertid ennå ikke blitt behandlet og er derfor klaget inn for Sivilombudsmannen, skriver Jordet i en epost til NTB.

– Kriminalomsorgen har vedtatt svært inngripende sikkerhetstiltak knyttet til Breiviks soningsforhold, uten å gi en god begrunnelse for nødvendigheten av disse, skriver advokaten.

Ingen kommentar

Justisdepartementet har følgende kommentar til anmeldelsen:

– Det hører med til rettsstatens prinsipper at man kan gå til anmeldelse, og den retten omfatter også innsatte i fengsler. Saken er svært grundig dokumentert, og vi vil gi politiet all informasjon de måtte ønske. Utover dette tar vi anmeldelsen til etterretning. Vi ønsker ikke å kommentere anklagene i anmeldelsen ytterligere, opplyser departementets informasjonsavdeling til NTB.

Les også:

Barn sender brev til Behring Breivik

- Breivik får det akkurat som han vil

Breivik kan få PC likevel

Personvernpolicy