- Ekteskap er bra for hjertet

Ekteskap kan være bra for hjertet, mener finske forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Ekteskap kan være bra for hjertet, mener finske forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Gifte mennesker har mindre risiko for slag enn enslige, og bedre sjanse for å overleve hvis de rammes, ifølge en finsk studie som ble offentliggjort torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne samlet data på 15.330 mennesker i Finland i alderen 35 til 99 år som opplevde «akutte hjerteepisoder» mellom 1993 og 2002, melder AFP.


Like over halvparten av pasientene døde innen 28 dager av slaget.

Forskerne fant at ugifte menn i samtlige aldersgrupper hadde 58-66 prosent større sannsynlighet for å rammes av slag enn gifte.

For kvinner var fordelen ved ekteskap enda større. Enslige kvinner hadde 60 til 65 prosent større sannsynlighet for «akutte hjerteepisoder», skriver de finske forskerne i tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology.

Les også: - Mer sex for gifte par med tradisjonell kjønnsrollefordeling i hjemmet

Sunnere vaner

For begge kjønn reduserte ekteskap også faren for at slaget skulle føre til døden.

- Det å leve som enslig og/eller være ugift øker risikoen for slag og forverrer prognosen hos menn og kvinner uavhengig av alder, skriver forskerne.

- Det meste av den økte dødeligheten viser seg allerede før innleggelse på sykehus, og later ikke til å være knyttet til forskjeller i behandling.

Da de skulle spekulere om bakgrunnen for resultatene skrev forskerne at gifte mennesker har høyere kombinert inntekt, sunnere vaner og et større støttenettverk.

- Det kan også antas at gjenoppliving eller å påkalle hjelp skjer raskere for dem som er gift eller bor sammen, skriver forfatterne.

Les også: Sjekk om dere trenger parterapi

Psykologiske effekter

De kan heller ikke se bort fra de psykologiske effektene ved ekteskapelig lykke.

- Ugifte har blitt funnet å ha større sannsynlighet for å være deprimert og ifølge tidligere studier later depresjon til å ha en negativ effekt på dødsraten knyttet til hjerteproblemer, sier forskergruppens leder Aino Lammintausta ved Turkuuniveristetet til AFP.

Tidligere studier om helseeffektene av ekteskap har ofte hatt dårlige data for kvinner og eldre mennesker, sier forskerne. Den nye studien viser at ekteskapet beskytter kvinner enda bedre enn menn for dødsfall som følge av slag utenfor sykehuset.

Studien inkluderte mennesker fra flere etnisiteter og sosiale bakgrunner, og funnene «kan antas å gjelde i andre vestlige land», sier Lammintausta.

På basis av data fra folketellinger kunne ikke forskerne måle effektene for samboere direkte.

Les også: Skilsmisse kan være positivt for livskvaliteten

Personvernpolicy