Åpen for alle - alltid

Bot etter dødsfall på Oslo universitetssykehus

Den fatale operasjonen skjedde på Ullevål sykehus. Foto: Scanpix.
Den fatale operasjonen skjedde på Ullevål sykehus. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann (55) døde etter hjerteoperasjon i 2011. Sykehuset er ilagt en foretaksstraff på 700.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for forelegget er en hjerteoperasjon som ble foretatt 21. februar 2011 på en 55 år gammel mann fra Oslo.

I forbindelse med operasjonen på Ullevål sykehus ble det gjort feil hos helsepersonell ved at deler av utstyret ble feilkoblet.

Dette medførte at pasienten fikk tilført luft i blodkar til hjernen, som resulterte i en alvorlig hjerneskade, skriver politiet i sin pressemelding. Mannen døde 5 dager etterpå som følge av skaden.

Politiet har siktet sykehuset for brudd på helsepersonelloven og internkontrollforskriften «Selv om forsvarlighetsnormen hos helsepersonell ifølge siktelsen er overtrådt, mener politiet at enkeltpersoner ikke bør straffes».

Politiet mener ansvaret for at det ikke ble gitt forsvarlig behandling ligger hos sykehuset, ved at det ikke var «etablert systemer for å forebygge menneskelig svikt og god nok internkontroll».

Les også: Støre med ti grep for bedre sykehus

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Svært alvorlig

«Politiet ser svært alvorlig på denne hendelsen, og det er på denne bakgrunn at sykehuset er gitt en foretakstraff på 700 000 kroner».

Operasjonen som ble utført, var en standard bypassoperasjon på hjertet. Det utføres ca 3000 slike i året i Norge, og inngrepet må betegnes som en rutineoperasjon, skriver politiet.

Statens helsetilsyn har vurdert saken og det har også vært en tilsynssak mot sykehuset og mot helsepersonell. Helsetilsynet har også tilrådd påtale i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har etterforsket saken ved blant annet å avhøre en rekke vitner.

Oslo universitetssykehus har fått frist til 17. februar med å ta stilling til om de vedtar forelegget.

Les også: Nyoppusset sykehus brukes som lager

Sykehuset beklager

- Sykehuset har med stor medfølelse beklaget overfor pårørende, for at denne pasienten mistet livet i stedet for å kunne oppnå flere gode leveår med sin hjertesykdom, hvilket det var gode forutsetninger for å oppnå, sier leder for seksjon for pasientsikkerhet, Anders Baalsrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette har vært en tragisk og uvanlig hendelse som kunne vært unngått og som også har preget miljøet ved den berørte kirurgiske enheten i etterkant. Det har vært en læringssak som illustrerer risiko ved kompliserte kirurgiske prosedyrer selv der hvor man i utgangspunktet antok at sikkerhet var godt ivaretatt, og i en enhet med resultater sett over tid i toppklasse, sier han.

Sykehusets avdelingsleder rapporterte umiddelbart dødsfallet til Statens Helsetilsyn og til Politiet, heter det i en pressemelding fra sykehuset.

«Det forberedes en formell sak overfor styret for vedtakelse av forelegget».

«Sykehuset har gjennomført en rekke tiltak i etterkant av denne alvorlige hendelsen».

Les også: Ahus legger ut egne feil på internett