Svineinfluensavaksinen Pandemrix:– Flere har fått narkolepsi etter pandemi-vaksinering

SYK ETTER VAKSINERING: Svenske Emelie Olsson er en av om lag 800 europeere som har fått diagnosen narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix. Europeisk forskning bekrefter nå at forekomsten av søvnsykdommen har økt etter pandemivaksinasineringen i 2009-2010. Foto: Reuters (NTB scanpix)
SYK ETTER VAKSINERING: Svenske Emelie Olsson er en av om lag 800 europeere som har fått diagnosen narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix. Europeisk forskning bekrefter nå at forekomsten av søvnsykdommen har økt etter pandemivaksinasineringen i 2009-2010. Foto: Reuters (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor europeisk studie bekrefter at flere har fått narkolepsi i land der vaksinen Pandemrix ble mye brukt under svineinfluensapandemien. – Viktig studie, mener Statens legemiddelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om Pandemrix og bivirkninger:

For vaksinen Pandemrix som ble brukt under svineinfluensapandemien i 2009/2010, har Statens legemiddelverk per dags dato mottatt totalt 1456 bivirkningsmeldinger knyttet til Pandemrix, hvorav 553 (38 prosent) er alvorlige.

Det er rapportert om 385 bivirkningstilfeller hos barn (0-19 år). Av disse er 160 (41,8 prosent) klassifisert som alvorlige bivirkninger.

En bivirkning klassifiseres som alvorlig bl.a. når det medfører sykehusinnleggelse.

Når det gjelder narkolepsi og/eller katapleksi, har Legemiddelverket mottatt 67 bivirkningsmeldinger hos barn i aldersgruppen 2-18 år.

Det er mottatt melding om 17 tilfeller av narkolepsi og/eller katapleksi hos voksne.

Det er estimert at om lag 2,2 nordmenn, inkludert 500.000 norske barn ble vaksinert med Pandemrix i influensasesongen 2009/2010.

Kilde: Statens legemiddelverk

Mer om narkolepsi:

Narkolepsi oppfattes som en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen med uttalt søvnighet og anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid.

  • Unormal søvntrang - du klarer ikke holde deg våken på eksamen, under forelesning, på kino og lignende. Du faller raskt i søvn.
  • Anfall med kortvarig tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige faktorer som for eksempel sinne eller glede (katapleksi)
  • Noen opplever også "hypnagoge hallusinasjoner" - livlige drømmer og sanseinntrykk i innsovningsfasen, eller "søvnlammelse" - du våkner og klarer ikke å røre deg i 1-2 minutter

Narkolepsi er en ganske sjelden tilstand. Det forekommer ca. 3-5 personer med sykdommen per 10.000 mennesker.

Kilde: NHI.no

Under pandemien som brøt ut i 2009, fikk om lag 30 millioner europeere vaksinen Pandemrix mot svineinfluensa. I Norge fikk 2,2 millioner nordmenn vaksinen, rundt 500.000 av disse var barn.

Høsten 2010 kom meldinger om flere tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi blant barn som hadde fått vaksinen i Sverige og Finland. Etter hvert kom også slike meldinger fra Norge.

Per i dag er det meldt om 67 barn som har utviklet sykdommen etter at de ble vaksinert, mens 17 voksne har fått narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix, ifølge Statens legemiddelverk. Totalt i Europa skal rundt 800 ha utviklet sykdommen etter at de ble vaksinert.

Nå har en stor europeisk studie sammenlignet forekomsten av sykdommen narkolepsi i årene før svineinfluensapandemien med forekomsten under og etter vaksineringen i seks europeiske land: Danmark, Finland, Italia, Nederland, Sverige og Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien bekrefter at det har vært en økning i antall tilfeller i Finland og Sverige, de to landene som først meldte om problemet. Studien finner også at flere har fått narkolepsi i Danmark i årene etter svineinfluensapandemien, både blant barn og voksne.

– Det er etter hvert mange undersøkelser som peker på en sammenheng mellom vaksinering med Pandemrix og utvikling av narkolepsi. Det gjelder også denne studien, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Millionerstatning til vaksineofre

Studerte utviklingen fra 2000 til 2010

Den ferske studien som er publisert i tidsskriftet Vaccine , er gjennomført av medlemmer i vaksineforskningsnettverket VAESCO , etter forespørsel fra European Centre for Disease Prevention and Control.

Forskerteamet så på antall narkolepsidiagnoser fra 2000 til 2010 i de seks landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finland og Sverige var de eneste to av disse landene som anbefalte massevaksinasjon under pandemien, slik Norge også gjorde. Italia, Nederland, Danmark og Storbritannia anbefalte vaksinen hovedsakelig til visse risikogrupper.

Forskerne fant en økning i antall tilfeller av narkolepsi blant barn i alderen 5 til 19 år etter starten på vaksineringen i Finland og Sverige, noe som bekrefter tidligere varslinger. I tillegg til dette, fant studien en økning i to aldersgrupper i Danmark; barn mellom 5 og 19 år og voksne mellom 20 og 59 år. Dette til tross for at Danmark hadde relativt lav vaksinedekning.

Les også: – Ny teknikk vil hjelpe barn med sjeldne sykdommer med å få en diagnose

Studien viste også en økning i antall tilfeller av narkolepsi blant voksne over 60 år i Finland etter at vaksineringen begynte der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nederland, Italia og Storbritannia så forskerne ingen økning i antall narkolepsidiagnoser.

Forskerne konkluderer med at man ikke gjennom denne studien kan si helt sikkert at Pandemrix er årsak til økningen i antall tilfeller av narkolepsi, men at studien bekrefter tidligere varsler om økt forekoms av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – H1N1-vaksinen gir risiko for narkolepsi hos barn

– Viktig studie

Sjef for seksjon for biologiske legemidler og vaksiner i Statens legemiddelverk, Svein Rune Andersen, mener det er en viktig studie.

– For å kunne avdekke en sammenheng mellom bruk av legemidler og forekomst av sjeldne sykdommer er det viktig med god bakgrunnstall i befolkningen. Denne studien er derfor et viktig bidrag til å kaste lys over en eventuell sammenheng mellom utvikling av narkolepsi og vaksinasjon med pandemivaksine, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Studiens styrke er at den dekker mange land og dermed konkluderer på grunnlag av et stort datamateriale, fortsetter Andersen.

Les også: Får ekstra oppfølging etter omstridt vaksine

– Synd ikke Norge var med

Smittevernekspert Preben Aavitsland var ansvarlig for Folkehelseinstituttets overvåking av smittsomme sykdommer da det nye viruset brøt ut i 2009. Han mener der er synd Norge ikke var med i studien.

– Ytterligere holdepunkter for at Pandemrix var årsak til narkolepsi... Beklagelig at Norge ikke er med i denne studien, skriver han på Twitter-kontoen til sitt rådgivningsselskap Epidemino.

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet forklarer at studien er utført av en europeisk gruppe der Norge er medlem, men at Norge ikke hadde et sykdomsregister som kunne vise forekomsten av narkolepsi før pandemivaksineringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre har vi ikke noe register i Norge som kunne gi slike data for perioden før 2008. Norge hadde derfor ikke mulighet til å være med i denne delen av studien, sier hun.

553 alvorlige bivirkninger

Per i dag er det meldt om 553 alvorlige bivirkninger etter vaksinering med Pandemrix i Norge. 160 av disse rammet barn, ifølge ferske tall fra Statens legemiddelverk (se faktaboks).

Preben Aavitsland har tidligere omtalt det høye antallet alvorlige bivirkniger som en katastrofe:

– Pandemrix-vaksinen mot det nye svineinfluensaviruset som smittet verden rundt i 2009, viste seg å bli den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid, uttalte smitteverneksperten til NRK.