Meny

Svineinfluensavaksinen Pandemrix:

– Flere har fått narkolepsi etter pandemi-vaksinering

SYK ETTER VAKSINERING: Svenske Emelie Olsson er en av om lag 800 europeere som har fått diagnosen narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix. Europeisk forskning bekrefter nå at forekomsten av søvnsykdommen har økt etter pandemivaksinasineringen i 2009-2010. Foto: Reuters (NTB scanpix)
SYK ETTER VAKSINERING: Svenske Emelie Olsson er en av om lag 800 europeere som har fått diagnosen narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix. Europeisk forskning bekrefter nå at forekomsten av søvnsykdommen har økt etter pandemivaksinasineringen i 2009-2010. Foto: Reuters (NTB scanpix)

Stor europeisk studie bekrefter at flere har fått narkolepsi i land der vaksinen Pandemrix ble mye brukt under svineinfluensapandemien. – Viktig studie, mener Statens legemiddelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om Pandemrix og bivirkninger:

For vaksinen Pandemrix som ble brukt under svineinfluensapandemien i 2009/2010, har Statens legemiddelverk per dags dato mottatt totalt 1456 bivirkningsmeldinger knyttet til Pandemrix, hvorav 553 (38 prosent) er alvorlige.

Det er rapportert om 385 bivirkningstilfeller hos barn (0-19 år). Av disse er 160 (41,8 prosent) klassifisert som alvorlige bivirkninger.

En bivirkning klassifiseres som alvorlig bl.a. når det medfører sykehusinnleggelse.

Når det gjelder narkolepsi og/eller katapleksi, har Legemiddelverket mottatt 67 bivirkningsmeldinger hos barn i aldersgruppen 2-18 år.

Det er mottatt melding om 17 tilfeller av narkolepsi og/eller katapleksi hos voksne.

Det er estimert at om lag 2,2 nordmenn, inkludert 500.000 norske barn ble vaksinert med Pandemrix i influensasesongen 2009/2010.

Kilde: Statens legemiddelverk

Mer om narkolepsi:

Narkolepsi oppfattes som en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen med uttalt søvnighet og anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid.

  • Unormal søvntrang - du klarer ikke holde deg våken på eksamen, under forelesning, på kino og lignende. Du faller raskt i søvn.
  • Anfall med kortvarig tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige faktorer som for eksempel sinne eller glede (katapleksi)
  • Noen opplever også "hypnagoge hallusinasjoner" - livlige drømmer og sanseinntrykk i innsovningsfasen, eller "søvnlammelse" - du våkner og klarer ikke å røre deg i 1-2 minutter

Narkolepsi er en ganske sjelden tilstand. Det forekommer ca. 3-5 personer med sykdommen per 10.000 mennesker.

Kilde: NHI.no

Under pandemien som brøt ut i 2009, fikk om lag 30 millioner europeere vaksinen Pandemrix mot svineinfluensa. I Norge fikk 2,2 millioner nordmenn vaksinen, rundt 500.000 av disse var barn.

Høsten 2010 kom meldinger om flere tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi blant barn som hadde fått vaksinen i Sverige og Finland. Etter hvert kom også slike meldinger fra Norge.

Per i dag er det meldt om 67 barn som har utviklet sykdommen etter at de ble vaksinert, mens 17 voksne har fått narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix, ifølge Statens legemiddelverk. Totalt i Europa skal rundt 800 ha utviklet sykdommen etter at de ble vaksinert.

Nå har en stor europeisk studie sammenlignet forekomsten av sykdommen narkolepsi i årene før svineinfluensapandemien med forekomsten under og etter vaksineringen i seks europeiske land: Danmark, Finland, Italia, Nederland, Sverige og Storbritannia.

Studien bekrefter at det har vært en økning i antall tilfeller i Finland og Sverige, de to landene som først meldte om problemet. Studien finner også at flere har fått narkolepsi i Danmark i årene etter svineinfluensapandemien, både blant barn og voksne.

– Det er etter hvert mange undersøkelser som peker på en sammenheng mellom vaksinering med Pandemrix og utvikling av narkolepsi. Det gjelder også denne studien, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Les også: Millionerstatning til vaksineofre

Studerte utviklingen fra 2000 til 2010

Den ferske studien som er publisert i tidsskriftet Vaccine , er gjennomført av medlemmer i vaksineforskningsnettverket VAESCO , etter forespørsel fra European Centre for Disease Prevention and Control.

Forskerteamet så på antall narkolepsidiagnoser fra 2000 til 2010 i de seks landene.

Finland og Sverige var de eneste to av disse landene som anbefalte massevaksinasjon under pandemien, slik Norge også gjorde. Italia, Nederland, Danmark og Storbritannia anbefalte vaksinen hovedsakelig til visse risikogrupper.

Forskerne fant en økning i antall tilfeller av narkolepsi blant barn i alderen 5 til 19 år etter starten på vaksineringen i Finland og Sverige, noe som bekrefter tidligere varslinger. I tillegg til dette, fant studien en økning i to aldersgrupper i Danmark; barn mellom 5 og 19 år og voksne mellom 20 og 59 år. Dette til tross for at Danmark hadde relativt lav vaksinedekning.

Les også: – Ny teknikk vil hjelpe barn med sjeldne sykdommer med å få en diagnose

Studien viste også en økning i antall tilfeller av narkolepsi blant voksne over 60 år i Finland etter at vaksineringen begynte der.

I Nederland, Italia og Storbritannia så forskerne ingen økning i antall narkolepsidiagnoser.

Forskerne konkluderer med at man ikke gjennom denne studien kan si helt sikkert at Pandemrix er årsak til økningen i antall tilfeller av narkolepsi, men at studien bekrefter tidligere varsler om økt forekoms av sykdommen.

Les også: – H1N1-vaksinen gir risiko for narkolepsi hos barn

– Viktig studie

Sjef for seksjon for biologiske legemidler og vaksiner i Statens legemiddelverk, Svein Rune Andersen, mener det er en viktig studie.

– For å kunne avdekke en sammenheng mellom bruk av legemidler og forekomst av sjeldne sykdommer er det viktig med god bakgrunnstall i befolkningen. Denne studien er derfor et viktig bidrag til å kaste lys over en eventuell sammenheng mellom utvikling av narkolepsi og vaksinasjon med pandemivaksine, sier han til ABC Nyheter.

– Studiens styrke er at den dekker mange land og dermed konkluderer på grunnlag av et stort datamateriale, fortsetter Andersen.

Les også: Får ekstra oppfølging etter omstridt vaksine

– Synd ikke Norge var med

Smittevernekspert Preben Aavitsland var ansvarlig for Folkehelseinstituttets overvåking av smittsomme sykdommer da det nye viruset brøt ut i 2009. Han mener der er synd Norge ikke var med i studien.

– Ytterligere holdepunkter for at Pandemrix var årsak til narkolepsi... Beklagelig at Norge ikke er med i denne studien, skriver han på Twitter-kontoen til sitt rådgivningsselskap Epidemino.

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet forklarer at studien er utført av en europeisk gruppe der Norge er medlem, men at Norge ikke hadde et sykdomsregister som kunne vise forekomsten av narkolepsi før pandemivaksineringen.

– Dessverre har vi ikke noe register i Norge som kunne gi slike data for perioden før 2008. Norge hadde derfor ikke mulighet til å være med i denne delen av studien, sier hun.

553 alvorlige bivirkninger

Per i dag er det meldt om 553 alvorlige bivirkninger etter vaksinering med Pandemrix i Norge. 160 av disse rammet barn, ifølge ferske tall fra Statens legemiddelverk (se faktaboks).

Preben Aavitsland har tidligere omtalt det høye antallet alvorlige bivirkniger som en katastrofe:

– Pandemrix-vaksinen mot det nye svineinfluensaviruset som smittet verden rundt i 2009, viste seg å bli den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid, uttalte smitteverneksperten til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia
Siste nytt
19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia
Populært