Svineinfluensavaksinen Pandemrix:

– Flere har fått narkolepsi etter pandemi-vaksinering

SYK ETTER VAKSINERING: Svenske Emelie Olsson er en av om lag 800 europeere som har fått diagnosen narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix. Europeisk forskning bekrefter nå at forekomsten av søvnsykdommen har økt etter pandemivaksinasineringen i 2009-2010. Foto: Reuters (NTB scanpix)
SYK ETTER VAKSINERING: Svenske Emelie Olsson er en av om lag 800 europeere som har fått diagnosen narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix. Europeisk forskning bekrefter nå at forekomsten av søvnsykdommen har økt etter pandemivaksinasineringen i 2009-2010. Foto: Reuters (NTB scanpix)

Stor europeisk studie bekrefter at flere har fått narkolepsi i land der vaksinen Pandemrix ble mye brukt under svineinfluensapandemien. – Viktig studie, mener Statens legemiddelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om Pandemrix og bivirkninger:

For vaksinen Pandemrix som ble brukt under svineinfluensapandemien i 2009/2010, har Statens legemiddelverk per dags dato mottatt totalt 1456 bivirkningsmeldinger knyttet til Pandemrix, hvorav 553 (38 prosent) er alvorlige.

Det er rapportert om 385 bivirkningstilfeller hos barn (0-19 år). Av disse er 160 (41,8 prosent) klassifisert som alvorlige bivirkninger.

En bivirkning klassifiseres som alvorlig bl.a. når det medfører sykehusinnleggelse.

Når det gjelder narkolepsi og/eller katapleksi, har Legemiddelverket mottatt 67 bivirkningsmeldinger hos barn i aldersgruppen 2-18 år.

Det er mottatt melding om 17 tilfeller av narkolepsi og/eller katapleksi hos voksne.

Det er estimert at om lag 2,2 nordmenn, inkludert 500.000 norske barn ble vaksinert med Pandemrix i influensasesongen 2009/2010.

Kilde: Statens legemiddelverk

Mer om narkolepsi:

Narkolepsi oppfattes som en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen med uttalt søvnighet og anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid.

  • Unormal søvntrang - du klarer ikke holde deg våken på eksamen, under forelesning, på kino og lignende. Du faller raskt i søvn.
  • Anfall med kortvarig tap av muskelkraft utløst av følelsesmessige faktorer som for eksempel sinne eller glede (katapleksi)
  • Noen opplever også "hypnagoge hallusinasjoner" - livlige drømmer og sanseinntrykk i innsovningsfasen, eller "søvnlammelse" - du våkner og klarer ikke å røre deg i 1-2 minutter

Narkolepsi er en ganske sjelden tilstand. Det forekommer ca. 3-5 personer med sykdommen per 10.000 mennesker.

Kilde: NHI.no

Under pandemien som brøt ut i 2009, fikk om lag 30 millioner europeere vaksinen Pandemrix mot svineinfluensa. I Norge fikk 2,2 millioner nordmenn vaksinen, rundt 500.000 av disse var barn.

Høsten 2010 kom meldinger om flere tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi blant barn som hadde fått vaksinen i Sverige og Finland. Etter hvert kom også slike meldinger fra Norge.

Per i dag er det meldt om 67 barn som har utviklet sykdommen etter at de ble vaksinert, mens 17 voksne har fått narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix, ifølge Statens legemiddelverk. Totalt i Europa skal rundt 800 ha utviklet sykdommen etter at de ble vaksinert.

Nå har en stor europeisk studie sammenlignet forekomsten av sykdommen narkolepsi i årene før svineinfluensapandemien med forekomsten under og etter vaksineringen i seks europeiske land: Danmark, Finland, Italia, Nederland, Sverige og Storbritannia.

Studien bekrefter at det har vært en økning i antall tilfeller i Finland og Sverige, de to landene som først meldte om problemet. Studien finner også at flere har fått narkolepsi i Danmark i årene etter svineinfluensapandemien, både blant barn og voksne.

– Det er etter hvert mange undersøkelser som peker på en sammenheng mellom vaksinering med Pandemrix og utvikling av narkolepsi. Det gjelder også denne studien, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Les også: Millionerstatning til vaksineofre

Studerte utviklingen fra 2000 til 2010

Den ferske studien som er publisert i tidsskriftet Vaccine , er gjennomført av medlemmer i vaksineforskningsnettverket VAESCO , etter forespørsel fra European Centre for Disease Prevention and Control.

Forskerteamet så på antall narkolepsidiagnoser fra 2000 til 2010 i de seks landene.

Finland og Sverige var de eneste to av disse landene som anbefalte massevaksinasjon under pandemien, slik Norge også gjorde. Italia, Nederland, Danmark og Storbritannia anbefalte vaksinen hovedsakelig til visse risikogrupper.

Forskerne fant en økning i antall tilfeller av narkolepsi blant barn i alderen 5 til 19 år etter starten på vaksineringen i Finland og Sverige, noe som bekrefter tidligere varslinger. I tillegg til dette, fant studien en økning i to aldersgrupper i Danmark; barn mellom 5 og 19 år og voksne mellom 20 og 59 år. Dette til tross for at Danmark hadde relativt lav vaksinedekning.

Les også: – Ny teknikk vil hjelpe barn med sjeldne sykdommer med å få en diagnose

Studien viste også en økning i antall tilfeller av narkolepsi blant voksne over 60 år i Finland etter at vaksineringen begynte der.

I Nederland, Italia og Storbritannia så forskerne ingen økning i antall narkolepsidiagnoser.

Forskerne konkluderer med at man ikke gjennom denne studien kan si helt sikkert at Pandemrix er årsak til økningen i antall tilfeller av narkolepsi, men at studien bekrefter tidligere varsler om økt forekoms av sykdommen.

Les også: – H1N1-vaksinen gir risiko for narkolepsi hos barn

– Viktig studie

Sjef for seksjon for biologiske legemidler og vaksiner i Statens legemiddelverk, Svein Rune Andersen, mener det er en viktig studie.

– For å kunne avdekke en sammenheng mellom bruk av legemidler og forekomst av sjeldne sykdommer er det viktig med god bakgrunnstall i befolkningen. Denne studien er derfor et viktig bidrag til å kaste lys over en eventuell sammenheng mellom utvikling av narkolepsi og vaksinasjon med pandemivaksine, sier han til ABC Nyheter.

– Studiens styrke er at den dekker mange land og dermed konkluderer på grunnlag av et stort datamateriale, fortsetter Andersen.

Les også: Får ekstra oppfølging etter omstridt vaksine

– Synd ikke Norge var med

Smittevernekspert Preben Aavitsland var ansvarlig for Folkehelseinstituttets overvåking av smittsomme sykdommer da det nye viruset brøt ut i 2009. Han mener der er synd Norge ikke var med i studien.

– Ytterligere holdepunkter for at Pandemrix var årsak til narkolepsi... Beklagelig at Norge ikke er med i denne studien, skriver han på Twitter-kontoen til sitt rådgivningsselskap Epidemino.

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet forklarer at studien er utført av en europeisk gruppe der Norge er medlem, men at Norge ikke hadde et sykdomsregister som kunne vise forekomsten av narkolepsi før pandemivaksineringen.

– Dessverre har vi ikke noe register i Norge som kunne gi slike data for perioden før 2008. Norge hadde derfor ikke mulighet til å være med i denne delen av studien, sier hun.

553 alvorlige bivirkninger

Per i dag er det meldt om 553 alvorlige bivirkninger etter vaksinering med Pandemrix i Norge. 160 av disse rammet barn, ifølge ferske tall fra Statens legemiddelverk (se faktaboks).

Preben Aavitsland har tidligere omtalt det høye antallet alvorlige bivirkniger som en katastrofe:

– Pandemrix-vaksinen mot det nye svineinfluensaviruset som smittet verden rundt i 2009, viste seg å bli den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid, uttalte smitteverneksperten til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 Kjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 Kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen
Siste nytt
14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43NorgeOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39PolitikkKjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52Politikk– Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkKan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen
Populært