- Hold kjeft, Spetalen!

«ET NØDSKRIK» FOR KLIMAET Professor i klimastrategi Jørgen Randers ved BI sier han i frustrasjon har begynt å foreslå tiltak han vet aldri kommer til å bli implementert. Her utenfor Litteraturhuset i Oslo onsdag. Foto: Elin Høyland.
«ET NØDSKRIK» FOR KLIMAET Professor i klimastrategi Jørgen Randers ved BI sier han i frustrasjon har begynt å foreslå tiltak han vet aldri kommer til å bli implementert. Her utenfor Litteraturhuset i Oslo onsdag. Foto: Elin Høyland.

BI-professor Jørgen Randers sier han er «en nedtrykt mann» og angriper samtidig milliardær og investor Øystein Spray Spetalen verbalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardær og investor Øystein Stray Spetalen fikk lørdag klimarefs av miljøforkjemper Gunhild Stordalen.

Bakgrunnen var at Spetalen tipset Finansavisen om en artikkel i britiske Mail on Sunday om at temperaturen på jorda ikke har steget på 16 år, uten å fortelle at denne konklusjonen ble dementert omgående.

Nå får Spetalen også gjennomgå av professor i klimastrategi Jørgen Randers ved Handelshøyskolen BI.

- Jeg holdt nesten på å sende han en melding i helgen. Det er så fundamentalt uetisk å bringe mer tvil inn i klimadebatten, når alle vitenskapsmenn er enige om at det ikke eksisterer en slik tvil, sier en opprørt Randers til DN.no.

- Umoralsk holdning

- Jeg er en agnostiker, en som spør for å finne svar, sier Spetalen til Dagbladet tirsdag. En forklaringen som ikke holder for Randers.

- Selv om han stiller kritiske spørsmål og er i tvil, så bør han hvert fall ikke si det høyt. For en umoralsk holdning. Hold kjeft, Spetalen!, er BI-professorens klare melding til investoren.

Les også: - Jeg har bare tre fundamentale krav i tilværelsen

Onsdag var Randers på plass i Litteraturhuset i Oslo for å holde foredrag på et klimaarrangement i regi av Miljøverndepartementet.

- Jeg har jobbet for bærekraftig utvikling i 40 år og er i dag en nedtrykt mann. Jeg har feilet. Verden er mindre bærekraftig i dag enn den var da jeg startet med dette slitet, sa Randers til forsamlingen.

Nylig ga BI-professoren ut boken «2052». Her bruker han 400 sider på å fortelle hva som kommer til å skje med klimaet de neste 40 årene. Konklusjonen er klar: verden er på full fart mot en klimakrise dersom vi ikke gjør noe ekstraordinært.

- Det er spesielt irriterende å tenke på fordi det hadde vært forholdsvis enkelt å løse klimaproblemene dersom vi hadde villet. Alt som trengs er en liten forskyving av investeringsstrømmene i det rike verdenssamfunnet, sier han.

- I frustrasjon

BI-professoren har blitt kjent for sine til tider kontroversielle utspill. Randers mener en sterkere stat og høyere skatter kan være løsningen på klimaproblemet, og det er ikke lenge siden han flørtet med tanken om en ettbarnspolitikk i Norge.

- Når jeg i frustrasjon foreslår disse tingene, så er det fordi jeg ser så utrolig lite fremgang når det gjelder helt fornuftige og enkle tiltak for å begrense utslippene, sier han og fortsetter:

- De helt fundamentale tingene som egentlig burde vært gjort er å redusere befolkningsveksten i den rike verden, forby kull, olje og gass og å si at all utviklingshjelp skal benyttes til å bygge et lavkarbon energisystem i utviklingslandene. Når jeg nevner disse grunnleggende handlingene, har jeg imidlertid ingen tro på at de noensinne kommer til å bli implementert. Dette er et nødskrik mer enn det er forslag til realistisk politikk.

Randers vil forøvrig berømme Gunhild Stordalen for hennes klimaengasjement.

- Det er fantastisk viktig at man prøver å få ned klimautslippene på alle tenkelige måter. Utslippene er mye høyere i dag enn da jeg begynte dette arbeidet, så er det helt åpenbart at ethvert tiltak som kan bidra til å redusere klimautslipp er nyttig, sier han.

Les også:

Professor mener ettbarnspolitikk kan redde miljøet

- Trist for de som vil bli rike, men nyttig for meg

- Jeg har bare tre fundamentale krav i tilværelsen

Jorden kan bli katastrofe-varm

Personvernpolicy