Flyet med kistene landet i Norge

Bårene med de fire omkomne Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik ankommer Gardermoen onsdag ettermiddag etter gisselaksjonen i Algerie. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Bårene med de fire omkomne Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik ankommer Gardermoen onsdag ettermiddag etter gisselaksjonen i Algerie. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Flyet med kistene med fire norske Statoil-ansatte som ble drept i terrorangrepet i Algerie, landet på Gardermoen onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om terrorangrepet i In Aménas:
  • 16. januar gikk en gruppe væpnede islamister til angrep på gassanlegget i In Aménas sørøst i Algerie, der de tok et hundretall gisler.
  • Anlegget drives av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.
  • 17. januar innledet algeriske styrker en aksjon for å ta tilbake anlegget. Da aksjonen var fullført 19. januar, var 29 av gisseltakerne drept, mens tre var pågrepet. 37 utenlandske statsborgere fra åtte land og en algerier ble drept under terrorangrepet.
  • Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som hevdet at angrepet var hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali.
  • Fire nordmenn er bekreftet døde, og én er fortsatt savnet. Kistene med de fire døde Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55) og Alf Vik (43) ankom onsdag Norge.

Det chartrede flyet forlot hovedstaden Alger onsdag formiddag og ankom Norge snaut fem timer senere – klokken 15.25. Om bord var kistene med de fire nordmennene som er identifisert etter terrorangrepet ved In Aménas sørøst i Algerie.

Familiene

Statoils konsernsjef Helge Lund, konserndirektør Lars Christian Bacher og direktør Anders Hatteland ventet sammen med de dreptes pårørende for å ta imot bårene på Gardermoen. En privat og lukket båreseremoni ble avholdt på flyplassen.

Les også: Fagforbund vil ha uavhengig Algerie-gransking

I etterkant av mottakelsen vil Lund møte pressen i Statoils kontorer på Fornebu onsdag klokka 18.

Ikke obdusert

Tore Bech (58), Hans Martinius Bjone (55), Alf Vik (43) og Thomas Snekkevik (35) er alle blitt identifisert blant de drepte ved In Aménas. ID-teamet fra Kripos arbeider fremdeles med å identifisere den femte som er savnet, Victor Sneberg (56) fra Sandnes. Kripos har gjort det klart at de blir i Algerie til alle nordmenn er sikkert identifisert. Philip Fossnes, teamleder for Kripos' ID-gruppe i Algerie, sier at det ikke er mulig å si hvor lang tid dette arbeidet kan ta.

– Men vi må være 100 prosent sikre og stiller strenge krav. Derfor kan vi ikke si noe om hvor lang tid det vil ta, sier Fossnes til NTB.

De fire drepte som kom til Norge onsdag, er ikke blitt obdusert av de norske rettsmedisinerne i Kripos sin ID-gruppe i Algerie. Det vil bli gjort i Norge, opplyser Kripos til VG. Derfor er det heller ikke mulig å si noe om hvor og hvordan de norske Statoil-ansatte ble drept.

Personvernpolicy