Avviste 200 båtflyktninger

Flyktninger fra folkegruppen Rohingya 29. Januar 2013. Foto: Scanpix/EPA.
Flyktninger fra folkegruppen Rohingya 29. Januar 2013. Foto: Scanpix/EPA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailands marine hindret mer enn 200 flyktninger fra Rohingyafolket i å ta seg til kongedømmet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjonen er ledd i en ny, strengere politikk mot flyktninger fra de voldsrammede vestlige delene av Burma, sier tjenestemenn onsdag, ifølge AFP.


Tusener av Rohingya – medlemmer av en statsløs muslimsk minoritetsgruppe som har blitt beskrevet av FN som en av de mest forfulgte i verden – har flyktet fra Burma de siste månedene. De fleste er antatt å sette kursen for Malaysia.

En representant for thailandsk marine i Bangkok sier mer enn 200 Rohingya ble funnet tirsdag, omkring 40 kilometer utenfor kysten av Thailand.

- Vi brakte dem mat og vann før vi skjøv dem mot et tredje land, sier tjenestemannen, som ikke ville navngis.

Les også: Flykter til ferieparadis

Turistmagnet

Lokale medier sier båtflyktningene ble funnet nær Raja Noi-øya i Andamanhavet utenfor provinsen Phuket, en magnet for utenlandske turister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet, Paradorn Pattanathabutr, uttalte mandag til AFP at Thailand vil avvise Rohingya-båtflyktninger dersom de forsøker å ta seg til kysten av Thailand.

Den nye, hardere linjen kom etter at thailandske myndigheter uttalte at de gransket beskyldninger om at tjenestemenn i hæren var involvert i menneskesmugling av Rohingya.

En eksplosjon i spenningene mellom buddhister og muslimske samfunn i den vestlige burmesiske delstaten Rakhine siden juni 2012 har utløst en større utvandring av Rohingya.

Mer enn 1300 medlemmer av minoritetsgruppen har blitt internert i Thailand etter å ha ankommet landet de siste månedene.

13.000 i 2012

Myndighetene sier de som allerede er i Thailand vil bli tillatt å bli i interneringsleire i landet seks måneder mens regjeringen samarbeider med FNs høgkommissær for flyktninger for å finne tredjeland som er villige til å ta dem imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Burma betrakter sin befolkning på omkring 800.000 Rohingya som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og nekter dem statsborgerskap.

FN anslår at omkring 13.000 båtflyktninger flyktet fra Burma og Bangladesh i 2012. Noen av dem mistet livet under den farlige båtreisen. Thailand har tidligere blitt kritisert for å avvise Rohingya-flyktninger.