Avviste 200 båtflyktninger

Flyktninger fra folkegruppen Rohingya 29. Januar 2013. Foto: Scanpix/EPA.
Flyktninger fra folkegruppen Rohingya 29. Januar 2013. Foto: Scanpix/EPA.

Thailands marine hindret mer enn 200 flyktninger fra Rohingyafolket i å ta seg til kongedømmet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen er ledd i en ny, strengere politikk mot flyktninger fra de voldsrammede vestlige delene av Burma, sier tjenestemenn onsdag, ifølge AFP.


Tusener av Rohingya – medlemmer av en statsløs muslimsk minoritetsgruppe som har blitt beskrevet av FN som en av de mest forfulgte i verden – har flyktet fra Burma de siste månedene. De fleste er antatt å sette kursen for Malaysia.

En representant for thailandsk marine i Bangkok sier mer enn 200 Rohingya ble funnet tirsdag, omkring 40 kilometer utenfor kysten av Thailand.

- Vi brakte dem mat og vann før vi skjøv dem mot et tredje land, sier tjenestemannen, som ikke ville navngis.

Les også: Flykter til ferieparadis

Turistmagnet

Lokale medier sier båtflyktningene ble funnet nær Raja Noi-øya i Andamanhavet utenfor provinsen Phuket, en magnet for utenlandske turister.

Generalsekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet, Paradorn Pattanathabutr, uttalte mandag til AFP at Thailand vil avvise Rohingya-båtflyktninger dersom de forsøker å ta seg til kysten av Thailand.

Den nye, hardere linjen kom etter at thailandske myndigheter uttalte at de gransket beskyldninger om at tjenestemenn i hæren var involvert i menneskesmugling av Rohingya.

En eksplosjon i spenningene mellom buddhister og muslimske samfunn i den vestlige burmesiske delstaten Rakhine siden juni 2012 har utløst en større utvandring av Rohingya.

Mer enn 1300 medlemmer av minoritetsgruppen har blitt internert i Thailand etter å ha ankommet landet de siste månedene.

13.000 i 2012

Myndighetene sier de som allerede er i Thailand vil bli tillatt å bli i interneringsleire i landet seks måneder mens regjeringen samarbeider med FNs høgkommissær for flyktninger for å finne tredjeland som er villige til å ta dem imot.

Burma betrakter sin befolkning på omkring 800.000 Rohingya som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og nekter dem statsborgerskap.

FN anslår at omkring 13.000 båtflyktninger flyktet fra Burma og Bangladesh i 2012. Noen av dem mistet livet under den farlige båtreisen. Thailand har tidligere blitt kritisert for å avvise Rohingya-flyktninger.

Personvernpolicy